Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μητροπολίτης Σύρου: Δεν είναι η εποχή της κριτικής αλλά της αυτοκριτικής


Για το ανεκτίμητο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, αλλά και για τις προσεχείς εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου Αγίου Νικολάου, μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο Μητροπολίτης Σύρου-Tήνου κ. Δωρόθεος σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, εξέφρασε τη θλίψη του και έδωσε απαντήσεις για την κριτική που ασκείται από μερίδα της κοινωνίας για το έργο της τοπικής Εκκλησίας.
Ο κ. Δωρόθεος έκανε ειδική αναφορά σε όλα τα προγράμματα στήριξης ανθρώπων που έχουν ανάγκη, τα οποία η Ιερά Μητρόπολη υλοποίησε μέσα στο 2012 και θα συνεχίσει να προσφέρει και το 2013. Προγράμματα τα οποία έχουν ανακουφίσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στα νησιά των Κυκλάδων και είναι υπερπολύτιμα στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε.


Τρόφιμα σε 300 οικογένειες
Το πρόγραμμα στήριξης απόρων οικογενειών με την επωνυμία «Είμαστε μια οικογένεια», σύμφωνα με τον κ. Δωρόθεο, στήριξε 300 οικογένειες στα 12 νησιά της Ιεράς Μητρόπολης, παρέχοντας 32 τόνους τρόφιμα μέσα στο 2012.
«Είναι οικογένειες που έχουν πληγεί και έπρεπε να έχουν τα απαραίτητα στο σπίτι τους. Τους στηρίζουμε με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και ελπίζουμε ότι όσοι υποστήριξαν αυτή μας την προσπάθεια μέσα στο 2012, θα συνεχίσουν να το κάνουν και το 2013», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος, εκφράζοντας ιδιαίτερες και εγκάρδιες ευχαριστίες στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που εξέφρασε την επιθυμία της να στηρίξει 3τεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και ήδη έστειλε στα γραφεία της Μητρόπολης 100 πακέτα με τρόφιμα για να διανεμηθούν.

Προσφορά φαρμάκων
Μέσα στο 2012 υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα στήριξης πολιτών με προβλήματα υγείας, που αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα. Το πρόγραμμα λειτούργησε για Σύρο και Άνδρο σε συνεννόηση με φαρμοκοποιούς, ενώ ο κ. Δωρόθεος τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να επεκταθεί και σε άλλα νησιά. Από το πρόγραμμα έχουν ευεργετηθεί μέχρι σήμερα 25 πολίτες – ασθενείς.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αποστολή φαρμάκων που έγινε σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με την κοινωνική οργάνωση ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Διανεμήθηκαν φάρμακα για το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Σύρου, για το Νοσοκομείο Σύρου, ενώ δόθηκαν και 25 κούτες στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας των νησιών. Έκανε γνωστό ακόμη, ότι γίνεται προσπάθεια καταγραφής των αναγκών σε φαρμακευτικό υλικό για τα 12 Κέντρα Υγείας, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες.

Ο Μητροπολίτης Σύρου ενημέρωσε και για το πρόγραμμα στήριξης μαθητών που αθόρυβα εξελίχθηκε στα 12 νησιά των Κυκλάδων.

Τα προβλήματα με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο έδωσε δουλειά σε 253 άνεργους για 5 μήνες. Ο κ. Δωρόθεος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τα προβλήματα που παρουσιάζονται και αφορούν καθυστερήσεις στην αμοιβή των απασχολούμενων. Ξεκαθάρισε ότι η Ιερά Μητρόπολη δεν έχει καμία ευθύνη, αφού έχει καταβάλει τα χρήματα και το πρόβλημα δημιουργείται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αφορούν τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί η δεύτερη δόση και οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

«Δεν είναι εποχή των σχολίων αλλά της προσφοράς»

Θορυβημένος και στενοχωρημένος εμφανίστηκε για τα σχόλια που ακούγονται και για την κριτική που ασκείται σε τοπικό επίπεδο, τόσο για το φιλανθρωπικό έργο, όσο και για τη γενικότερη παρουσία και δράση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

«Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, δεν είναι η εποχή της κριτικής, αλλά της αυτοκριτικής την οποία θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Δεν είναι η εποχή των πικρόχολων σχολίων, αλλά η εποχή της προσφοράς», είπε, συμπληρώνοντας ότι «εργαζόμαστε νυχθημερόν προκειμένου να βρίσκουμε λύσεις και να ανακουφίζουμε τους συνανθρώπους απ’ τα προβλήματά τους».

Ο κ. Δωρόθεος υποστήριξε ότι η δυσβάσταχτη φορολογία έχει επιβαρύνει σημαντικά και την Εκκλησία, σημειώνοντας μάλιστα ότι «αρχίζουμε κι εμείς να γινόμαστε οικονομικά αδύναμοι. Μην ακούτε μεγάλα λόγια και σχόλια ότι η Εκκλησία έχει λεφτά. Της έμεινε λίγη περιουσία, που σε πολλές περιπτώσεις, δε μπορεί ούτε καν να αξιοποιήσει».

Καμία έκπτωση στο φιλανθρωπικό έργο

Βασικός στόχος της Μητρόπολης, όπως ο ίδιος είπε, είναι να μη μικρύνει ούτε στο ελάχιστον το φιλανθρωπικό της έργο, γι αυτό και έκανε ανοιχτό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να στηρίξει ενεργά αυτή την προσπάθεια.

Στάθηκε επίσης, σε κάποιες Χριστουγεννιάτικες δράσεις που θα γίνουν προσεχώς και αφορούν δύο μπαζάρ του Αγίου Νικολάου για τη στήριξη ενοριτών του και της Ιεράς Μητρόπολης για την ενίσχυση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ οίκον Νοσηλείας Σύρου και των Γηροκομείων του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Παντελεήμονα.

Τέλος, κάλεσε τους πιστούς να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικολάου, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, στις οποίες θα λάβουν μέρος και οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρήτας κ. Θεολόγος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ Σιγάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου