Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Το Σχέδιο Νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα εισαχθεί στην Βουλή το σχέδιο νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα. 
 
Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πολιτεία νομοθετεί και βάζει τάξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της κοινωνίας, μέσω του οποίου λύνονται, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν τόσο οι θρησκευτικές κοινότητες όσο και το κράτος.

  
Το σχέδιο νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα» ρυθμίζει μετά από 68 χρόνια εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη σχέση των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Για τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες, καθώς το σχέδιο νόμου θα δώσει ένα τέλος σε μια σειρά νομικών εκκρεμοτήτων δεκαετιών, ενισχύονταν και βελτιώνοντας την ελληνική έννομη τάξη. 

Μεταξύ των Εκκλησιών που θα ευεργετηθούν από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνονται οι Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία, η Κοπτική Εκκλησία, οι Αιθίοπες ορθόδοξοι, οι Ασσύριοι, οι Αγγλικανοί και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. 


Αναφορικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία το νομοθετικό της καθεστώς παραμένει αναλλοίωτο, όπως και αυτό των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και για λόγους ιστορικότητας. Επιπλέον, οι Μουφτείες της Θράκης είναι οργανωμένες ως δημόσιες υπηρεσίες λόγω των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή.

Στον αντίποδα, μέχρι σήμερα οι υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες είτε είναι οργανωμένες ως σωματεία του αστικού κώδικα είτε έχουν νομική προσωπικότητα μόνο τα ιδρύματά τους που λειτουργούσαν πριν την εισαγωγή του αστικού κώδικα.

Αυτό το νομικό κενό έρχεται να θεραπεύσει το σχέδιο νόμου για τις Θρησκευτικές Κοινότητες, δημιουργώντας ένα κοινό σύστημα για τη νομική οργάνωση όσων θρησκευτικών κοινοτήτων το επιθυμούν, εκτός από τις τρεις που έχουν ήδη συγκεκριμένο νομικό καθεστώς (Εκκλησία, Ισραηλιτικές Κοινότητες και Μουφτείες). 

Ο τρόπος που το επιλύει είναι ο ακόλουθος: 
 
α) δημιουργία του θρησκευτικού νομικού προσώπου (δηλαδή ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου αποκλειστικά για θρησκευτικές κοινότητες),  
β) πλήρης αυτοδιοίκηση στο εσωτερικό του θρησκευτικού νομικού προσώπου υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και το Σύνταγμα,  
γ) απόδοση της νομικής προσωπικότητας μέσω δικαστηρίου.

Για λόγους ιστορικούς επιλέχθηκε συγκεκριμένες Εκκλησίες να τύχουν της απόδοσης αυτής της νομικής προσωπικότητας από τη Βουλή με την ψήφιση του νόμου. Πρόκειται για την Καθολική Εκκλησία, τους Ορθόδοξους Αρμενίους, τους Κόπτες, τους Αιθίοπες Ορθοδόξους, τους Ασσύριους, τους Αγγλικανούς και την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.

Το νομοσχέδιο επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα από την σύσταση του Ελληνικού κράτους, δημιουργεί ένα σύστημα και όχι κατακερματισμένες ρυθμίσεις «ειδικού χαρακτήρα», έχει συναντήσει ενθουσιώδη διεθνή υποδοχή (από τον Πάπα ως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αλλά και από κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία) και θα ισχυροποιήσει πάρα πολύ την διεθνή θέση της Ελλάδας σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΟΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΚΑΝΟΝΤΑΣ "ΚΛΙΚ"
[ ΕΔΩ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου