Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Λαμία



Πανηγυρικώς και με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών εορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλες τις Ενορίες και Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς μας, το Σάββατο 15 Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.


Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πενήντα παιδιά και ενήλικες από την Τσεχία, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Čerepko, οι οποίοι τις ημέρες αυτές φιλοξενούνται στις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας.

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, η οποία ανεγνώσθη σε όλους τους Ναούς τονίσθηκε ότι «η Θεοτόκος είναι η πηγή της ζωής, η πηγή των θαυμάτων. Είναι η παρηγοριά των πενθούντων. Είναι η τροφή των πεινώντων. Η αγιότητά Της είναι η νέα ζωή που μας ανακαινίζει. Οι χάριτές Της διαποτίζουν όλο τον κόσμο. Εάν έχομε την Θεοτόκο έχομε θησαυρό. Εάν στην ψυχή μας μιλάει η Παναγία, «από τίνος δειλιάσω;» Δράμετε λοιπόν και αντλήσατε δύναμη, υγεία, ζωή και σωτηρία από την σπλαχνική Μητέρα μας.

Και όσον αφορά στον μαρτυρικό Γολγοθά της Πατρίδος μας, της ενδόξου Ελλάδος, εφ’ όσον πιστεύομε στον ελευθερώσαντα ημάς Χριστό από την δουλεία του κακίστου εχθρού διαβόλου και επικαλούμεθα την βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας, δεν θα χαθούμε, αλλά θα περάσωμε σύντομα στην λαμπροφόρο ημέρα της εγέρσεως.

Εορτάζοντες σήμερα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου μαζί με τα μύρα της αγάπης μας ας εναποθέσουμε στο Πανακήρατο σώμα της τους πόθους και τους πόνους της ψυχής μας...».


Στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους από την Τσεχία εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στην από πολλών ετών γνωριμία του με τον Πνευματικό τους Πατέρα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο πρώην Πράγας και χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρο, ο οποίος και αυτός σε λίγες ημέρες θα αφιχθεί στη Φθιώτιδα.  Εις ανάμνησιν δε της ημέρας προσέφερε στον π. Βασίλειο μία Εικόνα της Θεοτόκου και το Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως και σε όλα τα παιδιά μικρές ευλογίες.

Στην αντιφώνησή του ο π. Βασίλειος εξέφρασε τις ευχαριστίες όλων για την αβραμιαία φιλοξενία και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών Τσεχίας και Ελλάδος από την εποχή που οι Θεσσαλονικείς Άγιοι Αδελφοί Μεθόδιος και Κύριλλος εκήρυξαν το Ευαγγέλιο στη Μοραβία και στα Βαλκάνια. Τέλος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μία εικόνα και άλλα αναμνηστικά δώρα από την Τσεχία.

Στο τέλος τα παιδιά έψαλλαν διάφορους ύμνους στα Τσέχικα και έκλεισαν με το «Χριστός Ανέστη» στα Ελληνικά, ενθουσιάζοντας τους πιστούς, οι οποίοι στο τέλος τους συνέχαιραν. Ιδιαίτερη επίσης εντύπωση προκάλεσε στο εκκλησίασμα η ευπρέπεια και η τάξη με την οποία προσήλθαν τα παιδιά στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού δεξιώθηκε τους φιλοξενουμένους στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από τον τοπικό τηλεοπτικό Σταθμό «STAR Κεντρικής Ελλάδος» ενώ εκτενές ρεπορτάζ θα παρουσιάσει το βράδυ και ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός «ΈΝΑ Κεντρικής Ελλάδος» στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων.  
  




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου