Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ΠΛΑΤΑΝΟΥ – ΠΕΡΙΣΤΑΣ – ΒΟΝΩΡΤΑΣ - ΠΕΡΚΟΥ



Επιμέλεια        Γιάννη Φ. Παρίσση
Ευαγγελίας Ζ. Μπακόλα
Γιάννη Ν. Πορφύρη

Οι τοπικοί σύλλογοι Πλατάνου, Κάτω Πλατάνου και Περίστης σας καλούμε να τιμήσουμε όλοι μαζί την Ιεράν Πανήγυριν της του Σωτήρως Χριστού Θείας Μεταμορφώσεως στο μαγευτικό εκκλησάκι κατάκορφα στα διάσελα που ενώνουν το όρος Ξεροβούνι με το όρος Αλωνάκι, στα μισά του δρόμου Πλάτανος – Περίστα!
    
Το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως Χριστού, είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης και χτίστηκε το 1910, από τον Περιστιάνο μοναχό Δανιήλ Θανασούλη. 


  
Τα εγκαίνια έγιναν την 9η Ιουνίου 1921 ημέρα Τετάρτη από τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας & Ευρυτανίας Αμβρόσιο, συλλειτουργούντων των ιερέων Περίστας Πέρκου π. Νικολάου Παπαγεωργίου, π. Ιωάννη Κωτσαρέλλη,  Πλατάνου π. Ιωάννη Εξαρχο, του ιεροδιακόνου Αρσενίου Κουμπούγια και του κτήτορα μοναχού Δανιήλ Θανασούλη.


Άξιο μνείας είναι και το παρακείμενο κελί του, που λειτουργούσε ως ξενώνας και φιλόξενο καταφύγιο των στρατοκόπων διαβατών. Το εξωκλήσι κοσμείται από εικόνες πρόσφατες και μετά του 1900. Στην ίδια θέση υπήρχε παλαιότερος ναός, αφιερωμένος και αυτός στη Μεταμόρφωση Του Σωτήρος. Η ύπαρξη προγενεστέρου ναού αποδεικνύεται από επιγραφή χαραγμένη σε πέτρα, η οποία βρέθηκε πρόσφατα. Είναι εντοιχισμένη στον προ ναό και αναφέρει χρονολογία 1898 και ο ναός αυτός μπορεί να χτίστηκε πάνω στα θεμέλια ακόμη αρχαιοτέρου. 

Ο κτήτωρ του ναού βρήκε τραγικό θάνατο από αδέσποτη ριπή στο τέλος του εμφυλίου πολέμου. Εκτοτε το ηγουμενοσυμβούλιο διόριζε ανά 3ετία 3μελή επιτροπή για την εποπτεία, διοίκηση και συντήρησή του. Τα μέλη της επιτροπής ήταν ένα μέλος από τα εκκλησιαστικά συμβούλια των τριών χωριών Περίστας, Πλατάνου και Βονώρτας.


Το προαύλιο του εξωκλησιού κοσμεί η προτομή του κτήτορα, έργον των ομογενών Περιστιάνων και του εν Αμερική συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», με την φροντίδα του ομογενούς Περιστιάνου Τρύφωνα Χατζηνικολάου. Κατ’ έτος πλήθος πιστών συρρέουν από τα γύρω χωριά στην πανήγυρη. Ονομαστό και ξεχωριστό ήταν το πανηγύρι που γινόταν  στην Περίστα και στον Πλάτανο, παραμονή και ανήμερα στις δύο πλατείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου