Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Λαμπρά Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν την Τετάρτη 10 Μαΐου, εορτή της Μεσοπεντηκοστής, τα εγκαίνια του πανσέπτου Ιερού Ναού , ο οποίος τιμάται επ ' ονόματι του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων Αρχιερέων, Ιερέων, Ιεροδιακόνων, και λαϊκών, οι οποίοι ετελειώθησαν με φρικτά βασανιστήρια κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

            Ο Ιερός αυτός Ναός αποτελεί το νέο καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και είναι κτισμένος δίπλα στο αρχαίο καθολικό της Ιεράς Μονής. Εξαιρετική ευλογία είναι δε τα άμφια,  τα  προσωπικά αρχιερατικά  αντικείμενα και κάποια από τα χειρόγραφα  του Αγίου Χρυσοστόμου, τα οποία κατέχει η Ιερά Μονή ως ατίμητο θησαυρό.



  

            Τα Εγκαίνια ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συμπαραστατούμενος από κληρικούς διαφόρων Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας καθώς και από εντοπίους ιερείς και διακόνους.

            Στην ευλογημένη τελετή των εγκαινίων και στην Αναστάσιμη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και Αγίου Όρους Πανοσιολ. Αρχίμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς συνοδευόμενος από κληρικούς, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω  Ξενιάς Αλμυρού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος  Υφαντίδης, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Επιφάνιος Δημητρίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Φθιώτιδα, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Αλαμπάνος και κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, μέλοι του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνος   και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή και από την Λαμία.




            Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

             Την ευλογημένη και μοναδική ακολουθία των εγκαινίων και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και πιστοί σε όλο τον κόσμο μέσω των τηλεοπτικών Σταθμών STAR Kεντρικής Ελλάδος και 4Ε της αδελφότητος Λυδία, οι οποίοι και μετέδωσαν ζωντανά τις ιερές ακολουθίες.




            Κατά την διάρκεια των Εγκαινίων ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας, π. Αθανάσιος Κυρίτσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξηγούσε λεπτομερώς στους πιστούς τα τελούμενα προκειμένου να κατανοήσουν τα υψηλά νοήματα της μοναδικής αυτής ακολουθίας της Αγίας μας Εκκλησίας.

            Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του και  συνεχάρη τον προηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ.  π. Χριστοφόρο Κολοκυθά και  τους πατέρας της Ιεράς Μονής για την ανέγερση του περικαλλούς αυτού Ναού, ο οποίος είναι από τους ελαχίστους στην Ελλάδα και χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως ιστορική και ιδιαίτερα ευλογημένη για την Ιερά Μονή και για ολόκληρη την Μητρόπολη.




            Επίσης ο Ποιμενάρχης μας αιτιολόγησε την ημέρα που επέλεξε για τον εγκαινιασμό του Ναού, η οποία δεν είναι τυχαία  διότι την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής του έτους 1910 ο Άγιος Χρυσόστομος ενθρονίστηκε Μητροπολίτης στον μαρτυρικό θρόνο της Σμύρνης.

            Ακολούθησε η πρώτη Αναστάσιμη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί της νεοεγκαινιασθήσης Αγίας Τραπέζης στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους φιλιξενουμένους αγίους πατεράς, όλους τους επισήμους  για την τιμητική παρουσία τους, τους προαναφερθέντες τηλεοπτικούς σταθμούς για την μετάδοση του λαμπρού  ιστορικού γεγονότος και όλους τους πιστούς για την ευλαβική στάση που ετήρησαν καθ' όλη την διάρκεια των πολύωρων ακολουθιών.




            « Ο Άγιος Χρυσόστομος είναι ένας σπουδαίος Άγιος Μητροπολίτης με παρρησία στον Θεό,   διότι ως καλός ποιμένας έδωσε την ψυχή του υπέρ του ποιμνίου του κάνοντας πράξη τον λόγο του Κυρίου «ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων· ( Ιω. 10, 11)», μαζί με άλλους 4 Αρχιερείς, τον  Μητροπολίτη Μοσχονησίων  Αμβρόσιο, τον Μητροπολίτη  Ικονίου Προκόπιο, τον Μητροπολίτη Κυδωνιών Γρηγόριο, τον Επίσκοπο Ζήλων Ευθύμιο, και άλλους ιερείς,  και διακόνους, σταυρώθηκαν μαζί με τους πιστούς κατά την φρικτή Μικρασιατική καταστροφή. Αυτή είναι η προσφορά του κλήρου στην Πατρίδα. Έδωσαν την ζωή τους για τον Χριστό και την Ελλάδα υπομένοντας φρικτά βασανιστήρια», ανέφερε χαρακτησιτκά ο Ποιμενάρχης μας.

            Τέλος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους με ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Χρυσοστόμου και η αυτή η χαρά της αναστάσεως και των εγκαινίων με την οποία υπερπληρώθησαν άπαντες να είναι μόνιμη κατάσταση στην ζωή τους.         Ακολούθως μετά την διανομή της καθιερωμένης ευλογίας των εγκαινίων  από τον Σεβασμιώτατο παρετέθη κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής σε όλους τους παρευρισκομένους.




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου