Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Φθιώτιδος Νικόλαος σε Ιερείς: «Προσέξτε τους στολισμούς στις εκκλησίες»




Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος ζητά από τους Ιερείς της περιφέρειάς του να είναι προσεκτικοί όσον αφορά το στολισμό των Ναών στους γάμους και στις βαφτίσεις.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, να μπει τέλος στους εξεζητημένους στολισμούς και τονίζει πως πρόκειται για εντολή και όχι απλή συμβουλή.

Η εγκύκλιος αναφέρει:


Προς
τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους
της καθ΄ Ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Θέμα: «Ανεπίτρεπτοι στολισμοί ιερών Μυστηρίων και Τελετών».

Αιδεσιμώτατοι Ιερείς.

Πολλές αφορμές για δυσμενή σχόλια εις βάρος της Εκκλησίας δίνουν οι παράλογοι και υπέρμετροι στολισμοί εντός και εκτός των Ιερών Ναών κατά την τέλεση μυστηρίων και διαφόρων τελετών. Τα γραφεία τελετών και στολισμών δεν γνωρίζουν βασικά θε­μα­τα της εκκλησιαστικής τελετουργικής και στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τη μα­ταιοδοξία των πελατών τους, μετατρέπουν τους Ιερούς Ναούς σε πάρκα πρα­σι­νου ή σε παιδικές χαρές.

Η εικόνα, που παρουσιάζουν μερικοί Ναοί, κατά την τέλεση Μυστη­ρι­ων Γάμων και Βαπτίσεων, είναι εντελώς ξένη προς την ιερότητα του χώρου και την ευπρέπεια των Μυ­­στηρίων. Η επιείκια, που έχομε επιδείξει, έχει αποθρασύνει μερικούς, οι οποίοι νομί­ζουν, ότι ημπο­ρούν να προσθέσουν για το στολισμό του ιερού χώρου ο,τι η εφευρε­τικό­τη­τα τους έχει επινοήσει. Φωτιζόμενες γλάστρες με δεκάδων μέτρων κορδέλες και του­λια, αψίδες με ψεύτικα άνθη, παιδικά παιχνίδια με διάφορα φουσκωτά, μάγισσες με προ­σω­πα του παραμυθόκοσμου και άλλα πολλά συνθέτουν τη διακόσμη­ση μερικών Μυστη­ρι­ων, η οποία και κόστος μεγάλο έχει, μάλιστα προκλητικό για την εποχή της οικονο­μι­κης στε­νότητος και κτυπητή ασέβεια.

Το ενθαρρυντικό και παρήγορο είναι, ότι η πλειονότητα των πιστών δεν ακολουθεί αυτή την γραμμή και δεν εγκρίνει την εκκοσμίκευση και γελοιοποίηση των Μυστηρίων και Τελετών. Υπάρχουν, όμως, οι ματαιόδοξοι, οι οποίοι για να εντυπωσιάσουν επι­δι­δο­νται σε απρεπείς υπερβολές, οι οποίες και ενοχλούν τους εχέφρονες και σκανδαλίζουν τους πιστούς.

Τα Ιερά Μυστήρια θέλουν εσωτερικό στολισμό ψυχής. Ο τελών ή συμμετέχων να έχει συναίσθηση της ιερότητος του χώρου και των τελουμένων. Εάν υπάρχει, ιδίως στους Γάμους, ένας διαφορετικός στολισμός, τούτο δικαιολογείται διά την χαράν του γεγονότος.

Διαβάστε εδώ:  Μητροπολίτης Φθιώτιδος: "Η μοίρα του χριστιανού είναι οι θλίψεις στην επίγεια ζωή" (ΦΩΤΟ)
Στολισμός, που να εκφράζει την εορταστική ατμόσφαιρα του γεγονότος και την χαρά των μελλονύμφων. Στη βάπτιση το νήπιον δεν αντιλαμβάνεται στολισμούς και παρατάξεις. Εκείνο που νιώθει είναι η Χάρις και Δωρεά του Αγίου Πνεύματος, που κατασκηνώνει στην ύπαρξή του και το καθιστά μέλος του Σώματος του Χριστού. Συνεπώς, δεν χρειάζονται στολισμοί, ούτε εντός, ούτε εκτός του Ιερού Ναού.

Όσον αφορά στις κηδείες και στα μνημόσυνα εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε, ότι ο στολισμός έχει περιορισθεί στα απολύτως απαραίτητα χωρίς να υπάρχουν υπερβολές.

Με τις επισημάνσεις αυτές θέλω να σας καταστήσω σαφές, ότι είναι ανάγκη να συγκρατήσουμε τους πιστούς από πράξεις και ενέργειες, που ευτελίζουν τα Ιερά Μυστήρια και τα μετατρέπουν σε κοσμικά γεγονότα.

Οι Ιερείς είναι απολύτως υπεύθυνοι απέναντι στη σύσταση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως, να μη επιτρέπουν σε κανένα να παραμορφώνει τον χώρο του Ναού, εντός και εκτός κατά την τέλεση μυστηρίων και τελετών και να δημιουργεί την αδικαιολόγητη ανισότητα «ος μεν πεινά, ος δε μεθύει» (Α Κορ. 11,21).

Πάντοτε παρατηρούνται υπερβάσεις και παραβάσεις. Εσείς πρέπει να κρατείτε την ισορροπία της εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας.

Η ως άνω σύστασή μου δεν είναι προτροπή ή συμβουλή, αλλά είναι εντολή και οφείλετε να συμμορφωθείτε απολύτως με τη νέα πραγματικότητα.

Όταν θα έρχονται οι ενδιαφερόμενοι για να κλείσουν ημερομηνία τελέσεως του Μυστηρίου θα τους ενημερώνετε λεπτομερώς, ότι οι εξεζητημένοι στολισμοί «τέλος», για να μη ευρεθείτε προ τετελεσμένου γεγονότος. Από εσάς τους ιδίους εξαρτάται η εφαρμογή της συστάσεώς μου και της εντολής μου.

Μετά πατρικών ευχών.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου