Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Συγγνώμη Βαρθολομαίου από τα θύματα του Ολοκαυτώματος


Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στα χρόνια του ναζισμού, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο Μουσείο τον ξενάγησε για περισσότερο από μία ώρα ο γενικός διευθυντής του, Ντορίκ Νοβάκ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου ιδιαίτερα τιμητική. Τον Πατριάρχη συνόδευαν Ιεράρχες και ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος, Ησύχιος, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετά την ξενάγηση έγινε σύντομη τελετή στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και ο Πατριάρχης κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Εξέφρασε αποτροπιασμό για όσα υπέστησαν οι Εβραίοι και σημείωσε ότι πριν μια βδομάδα είχε αισθανθεί παρόμοια, κατά την επίσκεψή του στο Νταχάου.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Απόδοση του Πάσχα


Η Ανάσταση συνεχίζεται! Αυτό δείχνει και η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Τα ιδία γράμματα της νύχτας της Αναστάσεως, ακούγονται και κατά την Απόδοση του Πάσχα. Τελείται μια μέρα πριν απ’ τη γιορτή της Αναλήψεως.

Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ορθόδοξη λατρεία έχει την «απόδοσή» της. Κάθε γιορτή είναι ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή του πιστού. Αλλά και για άλλο λόγο γίνεται ο επανεορτασμός μιας εορτής, δηλαδή η απόδοσή της. Για ν’ απολαύσουμε ακόμα μια φορά την ομορφιά της γιορτής.

Όταν ένα θέαμα είναι ωραίο, ποθούμε να το ξαναδούμε. Όταν ένα φαγητό είναι νόστιμο, θέλουμε να το ξαναγευτούμε. Ο εορτασμός κάποιου γεγονότος της ζωής του Χριστού ή της Θεοτόκου, προξενεί γλυκύτητα στη ψυχή, που θέλει να το ξαναγιορτάσει.

Τη γλυκύτητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός, την αισθανόμαστε για τη γιορτή του Πάσχα. Γιορτή ευφροσύνης. «Πανήγυρις έστι πανη­γύρεων». Ποτέ άλλοτε δεν σκιρτά η ψυχή τόσο πολύ, όσο τη νύχτα της Αναστάσεως. Χαιρόμαστε για το θρίαμβο του Αναστάντος Κυρίου.

Θρίαμβος της ζωής κατά του θανάτου. Του Χριστού κατά του Άδη. Της χαράς κατά της λύπης. Της αλήθειας κατά του ψεύδους. Αυτή η ευφροσύνη για την Ανάσταση του Χριστού είναι καθολική και αιώνια. Ουρανός και γη συγχορεύουν. Όχι μια φορά. Πάντοτε, αιώνια. «Ουρανοί μεν επαξίως ευφραινέσθωσαν, γη δε αγαλλιάσθω· εορταζέτω δε κόσμος, ορατός τε άπας και αόρατος. Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώ­νιος» (κανόνας Πάσχα).


Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: «Ιωσήφ Βατοπαιδινός - Χριστός Σωτήρας 1»



[Του θεολόγου, Β. Χαραλάμπους]


Βίντεο αναρτημένο στο διαδύκτιο, με τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, (που προβλήθηκε στην εκπομπή ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ του Καναλιού  4Ε) και τιτλοφορείται Ιωσήφ Βατοπαιδινός-Χριστός Σωτήρας 1, υπάρχουν θέσεις που δεν είναι ορθόδοξες.  

Να επεξηγήσω ότι η επισήμανση αυτή, δεν αφορά τις ατυχείς ή ατυχέστατες εκφράσεις (όπως «ο Θεός κατασκεύασε μια δική του ιδιότητα» ή το «έρχεται (ο Χριστός) ιδιοχείρως», που και αυτά από μόνα τους, συνιστούν αιτίαν απόσυρσης από το διαδύκτιο).

Απομαγνητοφωνημένο το «επίμαχο» σημείο του κειμένου έχει ως εξής:

«αυτήν την πεπτωκυίαν φύσιν την ανθρωπίνην, που την κατάστρεψε ο ίδιος ο άνθρωπος, έρχεται ο ίδιος ιδιοχείρως (ο Χριστός) γίνεται άνθρωπος και έτσι να πληρώσει το τίμημα της ενοχής και να διδάξει τον τρόπο της επιστροφής…μυστήρια μυστηρίων…» 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Αλίμονο σε εκείνους που καλλιεργούν τον θρησκευτικό φανατισμό»


Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Κωνσταντίνου στο Βόλο
 
Με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών, η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε τη μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής ομώνυμος Ναός της παραλίας του Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πλειάδα Κληρικών. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Εν όψει της συνάντησης του Πάπα με τον Οικουμενικόν Πατριάρχην μας



Του θεολόγου
Βασιλείου Χαραλάμπους


Εν όψει της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικόν Πατριάρχην μας, ποικίλα γράφονται, είτε σε εφημερίδες, είτε σε ιστοσελίδες και ιστολόγια.  Η αναμενόμενη συνάντηση έγινε αφορμή ποικίλων δημοσιευμάτων.   Προβάλλεται έντονα ο  Πάπας, ως ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου.  Στην ιστοσελίδα Vaticaninsider.lastampa.it, με ημερομηνία 16 Μαΐου 2014,  προβάλλεται  προηγούμενη  συνένετευξη, του Καρδινάλιου Koch (Προέδρου του Ποντιφηκού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής ενότητας), όπου με θράσος λέγει «Il primato del Papa può aiutare la comunione» δηλ. «Το πρωτείον του Πάπα μπορεί να βοηθήσει την κοινότητα». 

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου