Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Οι άμισθοι ιερείς της οικονομικής κρίσης στον καιρό του κορονοϊου

Δεκάδες ιερείς σε όλη τη χώρα έχουν χειροτονηθεί προκειμένου να καλύψουν κενές θέσεις στις μητροπόλεις και είναι άμισθοι, ενώ δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.
Από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επειδή δεν γίνονται προσλήψεις ιερέων, πολλές μητροπόλεις προχώρησαν στη χειροτονία νέων, χωρίς όμως αυτοί να προσληφθούν και οι οποίοι όμως δεν έχουν εισοδήματα και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και εκτός των άλλων, δεν έχουν ούτε καν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη πιο τραγική γι αυτούς τους ανθρώπους. 
Ιερείς άμισθοι, παντελώς ανασφάλιστοι, χωρίς εισοδήματα και δίχως "τυχερα" με κλειστές εκκλησίες εν μέσω μίας τεράστιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. 
Χωρίς εργασιακά δικαιώματα. 
Χωρίς δικαίωμα καν κάρτας ανεργίας αφού ο ΟΑΕΔ και το κράτος τους θεωρούν "άμισθους μεν, αλλά κανονικά εργαζομένους".
Αλήθεια το κράτος (ελλείψει νομικού πλαισίου και νομικής κάλυψης) αναγνωρίζει άμισθη και ανασφάλιστη εθελοντική εργασία; 

Δηλαδή μπορεί κάποιος να εργάζεται σε μια επιχείρηση, άνευ μισθού και ασφάλισης, ως εθελοντής με μία απλή υπεύθυνη δήλωση του; 
Η πολιτεία και το υπουργείο εργασίας το δέχεται αυτό; 

Η ηθική μας και συνειδήσεις μας το δέχονται;
Καλώς το κράτος σήμερα φροντίζει επιχειρήσεις και εργαζομένους της χώρας με επιδόματα και νομοθετήματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊου. 
Όμως με αυτούς τους ανθρώπους τι θα γίνει;

Τι θα γίνει με το θέμα αυτό που αποτελεί ντροπή του σύγχρονου και κοινωνικού κράτους δικαίου;
Τι θα κάνει επιτέλους η πολιτεία γι αυτούς; 
Π.Φ.

2 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΕΝΑΣ ΑΜΙΣΘΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ? ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ? ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ? ΚΑΙ ΝΑΙ, ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΘΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου