Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ξενάγηση στελεχών του ΚΕΠΒ και της 114 ΠΜ από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο σε μονές της Βοιωτίας




Με πρωτοβουλία των Διοικητών του ΚΕΠΒ και της 114ΠΜ, Ταξιάρχου Λεωνίδα Παππά και Σμήναρχου (Ι) Αθανάσιου Γκανά, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και προσωπικά του Μητροπολίτη, Σεβασμιωτάτου κ.κ. Γεωργίου, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας και της 114 ΠΜ μετέβησαν με τις οικογένειές τους το Σαββάτο 05 Σεπτεμβρίου 2015 στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά η Σκριπού) στον Ορχομενό και στην Ιστορική Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι. 
     
Ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος ξενάγησε ο ίδιος τα στελέχη με τις οικογένειές τους στις Ιερές Μονές, μη φειδόμενος χρόνου και με τον ζήλο που τον διακρίνει φώτισε κάθε πτυχή Θρησκευτική και Ιστορική των Μονών.
  
Η μεταφορά των συμμετεχόντων, από τις έδρες των Μονάδων στις Ιερές Μονές πραγματοποιήθηκε με λεωφορεία, που διέθεσε η 114ΠΜ.
   
Η Μονή της Παναγιάς Σκριπούς είναι κτίσμα του 9 αι. μ.Χ., αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ο ναός αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο από τη σειρά εκκλησιών του τύπου σταυροειδούς μεταβατικού στον ελλαδικό χώρο και είναι το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο μνημείο της εποχής έξω από την Κωνσταντινούπολη. Ο ναός πανηγυρίζει στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, το έτος 1943, ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του σώθηκαν με θαύμα της Παναγίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 
    
Η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά είναι το σπουδαιότερο Βυζαντινό Μνημείο του 11 αι. μ.Χ. και βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα. Το Καθολικό της Μονής είναι τύπου σταυροειδούς οκταγωνικού ναού με τρούλο. Από το 1990 είναι εγγεγραμμένο στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου