Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος καλεί την Ευρώπη να δείξει τις αρχές της, γιατί αλλιώς θα είναι η Ευρώπη της εκμετάλλευσης




Συμβολική επίσκεψη, στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι, μέρες τώρα, στο Λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποίησε, σήμερα το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, τον κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ιερείς και εθελοντές. 


Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε τους χώρους που μένουν οι πρόσφυγες συζήτησε μαζί τους και στην συνέχεια τους προσέφερε το μεσημεριανό γεύμα αγάπης που ετοίμασε η «Αποστολή». Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου γεύματος προσφέρθηκαν επίσης γλυκίσματα, ευγενική προσφορά του Ιδρύματος «Στέλιος Χατζηιωάννου».

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η χώρα μας, έναν χρόνο πριν», τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος «έφτασε στο χείλος της οικονομικής χρεοκοπίας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η Ελλάδα, βιώνει μία χειρότερη χρεοκοπία. Την χρεοκοπία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Γιατί χειρότερη από την οικονομική είναι η απόλυτη χρεοκοπία της ανθρωπιάς, των αρχών της Ευρώπης, της αλληλεγγύης απέναντι στον πρόσφυγα που υποφέρει. Είναι χρεοκοπία του πολιτισμένου Ευρωπαίου, να υψώνει τείχη στα σύνορά του. Να αφήνει γυναίκες και παιδιά αβοήθητα να σβήνουν, περπατώντας τον δρόμο της προσφυγιάς. Είναι προδοσία του χριστιανικού πνεύματος η σημερινή στάση ορισμένων Ευρωπαίων. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της γιατί αλλιώς δεν θα είναι η Ευρώπη που ξέρουμε αλλά η Ευρώπη έτσι όπως κατάντησε. Η Ευρώπη της εκμετάλλευσης».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος χαρακτήρισε συγκλονιστική την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στους «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έκαναν πέρασμα την καθημαγμένη από την οικονομική κρίση μικρή μας χώρα στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους από τον πόλεμο στην ειρήνη» και απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες λέγοντας: «Δείξτε την ανθρωπιά σας, μην υψώνετε τείχη στα σύνορά σας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εικόνες Χριστού. Θυμηθείτε τους πατεράδες και τις μανάδες σας που, στην πρόσφατη ιστορία αυτής της ηπείρου, αναζήτησαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα του πολέμου» ενώ απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρώπης συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: « Μην ξεχνάτε το σημερινό μήνυμα του Ευαγγελίου που ακούστηκε σε όλες τις Εκκλησίες «Ἐπείνασα γαρ, και ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, εν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. Αμήν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε». Για την Ευρώπη η χειρότερη χρεοκοπία θα είναι η πνευματική και ηθική της χρεοκοπία».

Στην πύλη Ε2 του Λιμανιού, τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του υποδέχθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας , ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κ. Γιώργος Δαβάκης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πέτρος Κόκκαλης οι οποίοι και τους ενημέρωσαν αναλυτικά για την διαμορφωθείσα έκτακτη κατάσταση.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Εκκλησίας και των Ιερών Μητροπόλεων και διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι η «Αποστολή» θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Πειραιά, όπως πράττει από την πρώτη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προσφέροντας, σε συνεργασία με τον IOCC (International Orthodox Christian Charities) γεύματα αγάπης, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και ιατρικές υπηρεσίες. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την «Αποστολή» για την επίσκεψη αλλά και την στήριξη της Εκκλησίας λέγοντας ότι από κοινού θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου