Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Εν όψει της συνάντησης του Πάπα με τον Οικουμενικόν Πατριάρχην μας



Του θεολόγου
Βασιλείου Χαραλάμπους


Εν όψει της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικόν Πατριάρχην μας, ποικίλα γράφονται, είτε σε εφημερίδες, είτε σε ιστοσελίδες και ιστολόγια.  Η αναμενόμενη συνάντηση έγινε αφορμή ποικίλων δημοσιευμάτων.   Προβάλλεται έντονα ο  Πάπας, ως ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου.  Στην ιστοσελίδα Vaticaninsider.lastampa.it, με ημερομηνία 16 Μαΐου 2014,  προβάλλεται  προηγούμενη  συνένετευξη, του Καρδινάλιου Koch (Προέδρου του Ποντιφηκού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής ενότητας), όπου με θράσος λέγει «Il primato del Papa può aiutare la comunione» δηλ. «Το πρωτείον του Πάπα μπορεί να βοηθήσει την κοινότητα». 

Η συνάντηση των Ιεροσολύμων, θα είναι κατά πάντα, μια συνάντηση με τους κανόνες της ειρήνης του κόσμου τούτου, όπου θα προεξάρχουν λόγοι αβρότητας και όχι λόγοι αληθείας.

Δεν παραλλείπουν βατικάνειοι κύκλοι, ν’αφήνουν εμφανώς, να διαφαίνεται ο σκοπός και το βαθύτερον αίτιον τέτοιων συναντήσεων. Στην ίδια ιστοσελίδα,  Vaticaninsider.lastampa.it, αναφέρεται ότι πρέπει να εξηγηθεί «ποιός είναι ο απόγονος του Αποστόλου Πέτρου, ο βιβλικός του ρόλος και οι υπηρεσίες του».  Χρησιμοποιείται η λέξη «discendente» που θα πει «απόγονος», αντί της χρησιμοποιούμενης λέξης «successore» που θα πει «διάδοχος» (il successore dell’  Apostolo Pietro), θεωρώντας με βάση τη βατικάνειον εξουσιαστικήν αγωνίαν,  ότι εξυπηρετείται καλύτερα το σκοπούμενον.  Φυσικά πρέπει να σημειωθεί, ότι Εκκλησιαστικώς και Εκκλησιολογικώς,  Αποστολική Διαδοχή  εκτός της Μίας  Εκκλησίας, της Ορθοδόξου δηλαδή Εκκλησίας, δεν υπάρχει.

Το προκλητικόν, στο σχετικό άρθρο, ότι δηλαδή πρέπει να εξηγηθεί «ποιός είναι ο βιβλικός ρόλος  και οι υπηρεσίες του «απογόνου» (discendente) του Αποστόλου Πέτρου», συνεχίζει με το προκλητικότατον ‘’particolarmente «opportuno» in una  communità che è composta di ortodossi e latini’’, το οποίον μεταφράζεται ‘’ιδιαίτερα «κατάλληλο» σε μια κοινότητα που αποτελείται από Ορθοδόξους και Λατίνους’’.   Το «κατάλληλο» (opportuno), τονίζεται με εισαγωγικά και ότι αυτό εμφανώς υπονοεί. 

Η κατακλείς του μικρού τούτου σχολίου, ας είναι τα λόγια του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, «Τα πάντα εσοφίσθησαν, τα πάντα έδρασαν, όπως αναδείξωσιν τους Πάπας ηγεμόνας της  Εκκλησίας και τυράνους της Οικουμένης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου