Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Συγγνώμη Βαρθολομαίου από τα θύματα του Ολοκαυτώματος


Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στα χρόνια του ναζισμού, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο Μουσείο τον ξενάγησε για περισσότερο από μία ώρα ο γενικός διευθυντής του, Ντορίκ Νοβάκ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου ιδιαίτερα τιμητική. Τον Πατριάρχη συνόδευαν Ιεράρχες και ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος, Ησύχιος, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετά την ξενάγηση έγινε σύντομη τελετή στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και ο Πατριάρχης κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Εξέφρασε αποτροπιασμό για όσα υπέστησαν οι Εβραίοι και σημείωσε ότι πριν μια βδομάδα είχε αισθανθεί παρόμοια, κατά την επίσκεψή του στο Νταχάου.

Τον κ.κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Ραβίνος Άρθουρ Σνάιερ, κορυφαία προσωπικότητα της Ιουδαϊκής θρησκείας στις ΗΠΑ και επικεφαλής του ιδρύματος «Appeal of Conscience Foundation». Ο Ραβίνος επί εποχής Χίτλερ ήταν μωρό και κατάφερε, σε αντίθεση με την οικογένεια του, να σωθεί.

Στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγραψε: «Αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, εκ των οποίων άλλων μεν τα ονόματα γνωρίζουμε, άλλων όχι. Όλων όμως τα ονόματα τα γνωρίζει ο Θεός. Εν ονόματι της πολιτισμένης ανθρωπότητας ζητούμε συγγνώμη για την τραγική απώλεια της ζωής των θυμάτων αυτών και επαναλαμβάνουμε: Ποτέ πλέον!». Το κείμενο υπέγραψαν και οι Ιεράρχες της Πατριαρχικής συνοδείας.

Αργότερα σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επίσης, θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου