Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ο ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ "ΑΓΙΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ


Στο youtube κυκλοφόρησε ένα πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι, το οποίο περιέχει την "Εγκωμιαστική προσφώνηση του δυναμικού Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ προς τον ομολογητή Θεολόγο - ιεροκήρυκα κ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο, στις 28 Μαρτίου 2012 στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας". 
Το βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ
Η προσφώνηση αυτή έχει ως εξής: 
Την τόσο κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής εδώ στον πανίερο ναό του πολιούχου Δραπετσώνας Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, έχομεν την ιδιαιτέραν ευλογίαν του Ζώντος Θεού, του Δομήτορος της Εκκλησίας Κυρίου μας, σήμερα κατ' αυτήν την θεσπεσίαν και ιεράν μυσταγωγίαν της προηγιασμένης θείας λειτουργίας, να ευρίσκεται εν τω μέσω ημών ο μεγάλος άνδρας της πίστεως, ο ακραιφνής και δόκιμος θεολόγος,  ο αγωνιστής και ήρωας της εκκλησίας, ο σύγχρονος άγιος, ο άνθρωπος που διήλθε και διέρχεται τον βίον του διδάσκων, ευλογών και αγιάζων το λαό του Θεού δια των συγγραφών και των κηρυγμάτων αλλά πρωτίστως δια του ενθέου και αγίου  του βίου, ο αγωνιστής θεολόγος της εκκλησίας ο δόκιμος της πίστεως  και υποφήτης των θείων αληθειών Νικόλαος Σωτηρόπουλος. 
Έχομεν λοιπόν την ιδιαιτέραν τιμήν και χαράν σήμερα να ακούσομεν τον λόγον του Θεού τον δόκιμο και αληθή από τον απλανώς θεολογούντα αδελφό εν Κυρίω. 
Δεόμεθα, δε  του Πανακτίρμονος Θεού ίνα καταστέφη αυτόν επί έτη  μήκιστα για την οικοδομήν του σώματος της Εκκλησίας. 
Πεφιλημένε και πολυτίμητε αδελφέ, ελλογιμώτατε κύριε Σωτηρόπουλε εκ της φλεγομένης καρδίας υμών δια την διακονίαν του ευαγγελίου και του σώματος της Εκκλησίας, παρακαλούμεν θερμώς όπως μας παράσχητε και εισφέρητε λόγον οικοδομής και παρακλήσεως. 
Από την παραπάνω προσφώνηση του Σεβ. Πειραιώς εξάγονται αβίαστα τα εξής: 
1. Ο Σεβασμιώτατος δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση αφορισμένο τον θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο και ως εκ τούτου δεν αποδέχεται την σχετική απόφαση της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου που συνήλθε πριν σχεδόν είκοσι χρόνια στο Φανάρι και αφόρισε τον εν λόγω θεολόγο για την ανά την οικουμένη αντιεκκλησιαστική δράση του. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως την απόφαση για τον αφορισμό του Σωτηρόπουλου υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και οι μακαριστοί Προκαθήμενοι Πατριάρχης Αλεξανδρείας Παρθένιος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ. 
2. Ο Σεβ. Πειραιώς όχι απλώς δεν αποδέχεται τον αφορισμό του Σωτηρόπουλου, αλλά τον αποκαλεί - και άρα τον θεωρεί - "άγιο"! Ως εκ τούτου οι Προκαθήμενοι που τού επέβαλαν τον αφορισμό πρέπει να είναι λίαν ...κολασμένοι! 
3. Η κίνηση αυτή του Σεβασμιωτάτου καθιστά αγεφύρωτο το χάσμα του τόσο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, όπου ο Σωτηρόπουλος έδρασε κατά τρόπο ολότελα αντιεκκλησιαστικό. Ο αφορισμένος εξακολουθεί να υβρίζει με αμείωτη ένταση τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, μη επιδεικνύοντας την παραμικρή διάθεση για καταλλαγή και ενδεχόμενη άρση του αφορισμού. 
4. Το εγκώμιο του Σεβ. Σεραφείμ προς τον αφορισμένο θέτει εκ νέου το ζήτημα που επανειλημμένως έχουμε θέσει από την Ιδιωτική Οδό: Αν οι αποφάσεις Συνόδων πρέπει να γίνονται σεβαστές από τους ιεράρχες και κληρικούς της κάθε Εκκλησίας, την οποία αφορούν οι εν λόγω αποφάσεις. 
5. Εφ' όσον δεν έχει αρθεί ο αφορισμός Σωτηρόπουλου το επιτίμιο ισχύει κανονικά και ο Μητροπολίτης Πειραιώς μάλλον βρίσκεται σε αντίθεση με το σώμα της Εκκλησίας. 
Π.Α.Α.
panagiotisandriopoulos.blogspot.gr


9 σχόλια:

  1. Εχεις Υποψην σου ΠΟΣΕΣ ληστρικες ΣΥΝΟΔΟΙ υπαρχουν στην εκκλησιασιατικη Ιστορια?

    Αλοιμονο εαν οι αποιφασεις της καθε ΣΥΝΟΔΟΥ, γινονταν αποδεκτες εν τυφλω, η και μονες χωρις την κριση του ποιμνιου ΘΕΩΡΟΥΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ..

    Ειναι διαστρεβλωμενη εκκλησιολογικοτητα και πνευματικοτητα οι αποψις σας, κακοδιαχειρηση και ετυμολογικη καταχρηση βαρυγδουπων ορων...

    Αλοιμονο ο καθε πλανεμενος Ιεραρχης και πατριαρχης να οριζε ποιος ειναι αγιος και δεν ειναι..
    Ειτε σαν αρεσει ειτε ΟΧΙ , το συνολο της συγχρονης φαρισαιζουσας εκκλησιαστικης αρχης, (εξαιρεσεις υπαρχουν ευτυχως), αμετανοητη μενουσα, θα καει ψυχη τε και σωματι, στους βαθυτερους πυθμενες της μη μεταφορικης γεενας..Και ναι εαν δεν εχετε σημειον αγιοτητος για τους 3 ιεραρχες που αναφερατε, δεν γνωριζουμε την καταληξη τους στα σιγουρα..
    Μακαρι να γλυτωσαν, μετανοησαν - ουν και αγιασουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα αδελφέ.Ο κ.Σωτηρόπουλος είναι μέγας αγωνιστής της Ορθοδοξίας.Κύριοι,καταλάβετέ το,τα ράσα δεν κάνουν τον παπά!!Δε σημαίνει ότι ο κ.Βαρθολομαίος επειδή είναι Οικουμενικός Πατριάρχης ότι είναι στο απυρόβλητο.Γιατί εσείς,που κόπτεστε υπέρ της κανονικότητας και της τάξεως,δεν τον ελέγχετε για τα συλλείτουργα κ τις συμπροσευχές του???

      Διαγραφή
  2. ntropi o serafeim egnorize ton aforismo otan pige sthn australia kai se 10 meres egine episkopos kai se 1 xrono efige,,,,,,,,,DEN EGNORIZE TON AFORISMO NTROPI NTROPI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλω πολυ αν μπορειτε να μας αναφερετε το επισημο κατηγορητηριο βασει του οποιου αφορισθηκε ο κ.Σωτηροπουλος .Επισης καποιο επισημο εγγραφο που να αναφερετε η ποινη και ο αφορισμος που του υποβληθηκε.Δυστηχως δεν υπαρχει τιποτα επισημο. Ο << αφορισμος >> του εγινε με τοσο τραγελαφικο τροπο αφου εγινε κυριολεκτικα στο ποδι.Αν θελουνε να αφοριζουν καποιοι αρχιερεις ας αφοριζουνε με βαση τους ιερους κανονες και οχι τις προσωπικες τους εμπαθειες.Ο φονιας ειναι φονιας απο την στιγμη που πατησε την σκανδαλη και οχι οταν καταδικαστηκε μετα απο 2 και 3 χρονια που εγινε το δικαστηριο.Ας κοιταμε και λιγο την ουσια σε αυτο τον τοπο και οχι μονο τους τυπους και αυτους οταν μας συμφερει.Καποιοι θα επρεπε να αφορισθουν και καθαιρεθουν οχι μια αλλα πολλες φορες για .... δεκαδες ατοπηματα.Τους συνανθρωπους μας τους γελαμε τον Παντοκρατορα Κυριο πως θα τον αντικρυσουμε εν ημερα κρισεως .Αν βεβαια πιστευουμε στην Δευτερα Παρουσια του Κυριου μας που θα ελθει να κρινει ζωντας και νεκρους δηλαδη ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο στις 12 Νοεμβρίου,2013.Πράγματι οι Αρχιερείς και Ιερείς μας θα πρέπει να κινούνται στα πνευματικά θέματα με γνώμονα την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας,και όχι με γνώμονα τον προσωπικό τους εγωισμό.Και αυτό γιατί ο εγωισμός δεν αφήνει να δούμε τα πράγματα καθαρά στη σωστή τους θέση αλλά τα βλέπουμε όλα με εμπάθεια.Στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να μας πείσουν με αποδείξεις οι Αρχιερείς και ιδιαίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης για πιο λόγο αφορίστηκε ο εν λόγω θεολόγος ο οποίος έχει την συμπαράσταση τόσων αδελφών ορθοδόξων.Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό για να βγάλουμε τα συμπερασματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοιτάτε το "Άγιος" του Σεραφείμ & όχι τον αγώνα όλα αυτά τα χρόνια του συγκεκριμένου ανθρώπου. (από το 1994 τον παρακολουθώ εγώ προσωπικά) Αφορισμένος είναι ποιός; Αυτός που κάνει ομολογία πίστεως και μας εξηγεί το ευαγγέλιο ώστε να έρθουμε ποιό κοντά στη θρησκεία μας. Από ποιόν αφορίστηκε; Τότε να αφοριστώ & εγώ σαν τον Νικόλαο Σωτηρόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομολογητής της Ορθοδόξου Πίστεως ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος, με όντως γνήσιο Εκκλησιαστικό φρόνημα, εν αντιθέσει με Εκκλησιαστικούς ταγούς της Ι. Αρχιεπ. Αυστραλίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O συγγραφεας πρεπει να ειναι παντελως ασχετος τοσο με στοιχειωδη γνωση εκκλησιαστικης ιστοριας,κανονικου δικαιου και γενικοτερα θεολογιας επιπεδου φοιτητων.Δεν εξηγειται αλλιως να εχει αυτες τις θεσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν δεν κάνω λάθος και κάποιος πατριάρχης αφόρισε τους Έλληνες στην Επανάσταση του 1821.Εσείς τι λέτε οι αφορεσμένοι επαναστάτες είναι στην κόλαση που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας;Να βάζουμε και λίγο λογική.
    Τα ουαί τα έριξε βαριά ο Κύριος στους γραμματείς φαρισαίους υποκριτές που δυστυχώς δεν θα λείψουν μέχρι συντέλειας.Από ότι λένε ο εν λόγω Θεολόγος άσκησε έλεγχο σε κακοδοξίες κάποιου Καζαντζόπληκτου επισκόπου.Τον βλέπω να κατατάσετε με τους Ομολογητές στην Β' παρουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου