Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιερείς η Μητρόπολη Φθιώτιδας


"Eάν η παύση των χειροτονιών συνεχισθεί, σε δέκα χρόνια η Μητρόπολη Φθιώτιδος από 270 εφημερίους που έχει σήμερα θα μείνει με 50", προειδοποίησε  ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κος Νικόλαος κατά την διάρκεια χειροτονίας εφημέριου την Κυριακή στον 'Αγιο Αθανάσιο Λαμίας.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λαμίας. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολ. Ιεροδιακόνου π. Αλεξίου Καπανδρίτη.
Ο π. Αλέξιος είναι έγγαμος, υιός και αδελφός Ιερέων οκταμελούς οικογενείας και πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εις Διάκονον χειροτονία του τελέσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2011 και με απόφαση του Σεβασμιωτάτου έχει ορισθεί υπεύθυνος Νεότητος και Διευθυντής του τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως. Από 1ης Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθεί εφημέριος στην Ενορία του Αγίου Λουκά, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του απευθυνόμενος στο χειρο­το­νούμενο τόνισε το ύψος της Ιερωσύνης και την απο­στο­λή του ιερέως και του ευχήθηκε να έχει τη βοήθεια του Θεού στην ιερα­τι­κή του πορεία.
Ανα­­φε­ρό­με­νος  στον περιορισμό των διορισμών νέων εφη­με­ρί­ων, τόνισε ότι
"εάν η παύση των χειροτονιών συνεχισθεί, σε δέκα χρόνια η Μητρόπολη Φθιώτιδος από 270 εφημερίους που έχει σήμερα θα μείνει με 50. Εμείς θα συνεχίσουμε τις χειροτονίες και δεν θα αφήσουμε το λαό της υπαίθρου αποίμαντο. Οφείλει η Κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας και όπως διορίζει νέα στελέχη στις κρατικές υπηρεσίες να συνεχίσει να διορίζει εφημερίους, των οποίων η συμβολή στην κοινωνία, τον πολιτισμό και στην στήριξη του λαού είναι αποδεδειγμένη.
Παρ’ ότι το σύνολο των εφημερίων της υπαίθρου είναι από τους πιο χαμηλόμισθους λειτουργούς, δεν εγείραμε αξιώσεις για το μισθολόγιό τους, προτιμήσαντες  την συγκακοπάθεια με το λαό, ο οποίος και αυτός δοκιμάζεται στυγνά.
Ο ιερός Κλήρος μας είναι υπερήφανος και το έχει αποδείξει. Είναι όμως κρίμα να παραθεωρούνται οι ανάγκες των ιερατικών οικογενειών, οι περισσότερες των οποίων είναι πολύτεκνες, όπως και η οικογένεια του ιερέα πατέρα σου.
Το λυπηρότερον είναι ότι από πλευράς Διοικήσεως της Εκκλησίας δεν έχουμε καταστρώσει σχέδια αντιμετωπίσεως του προβλήματος. Έχουν είδη περάσει δύο χρόνια και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πολιτεία βαδίζει βάση σχεδίου, το οποίο σύντομα θα αλλάξει το οργανωτικό και ποιμαντικό τοπίο της Εκκλησίας. Εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε τους εχθρούς της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας να ισοπεδώσουν την Εκκλησία".
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 15 Αυγούστου, Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα τελέσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας την πέμπτη χειροτονία αμίσθου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου