Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Με Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ξεκίνησε η 26η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη στη Λαμία

Με Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ξεκίνησε η 26η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη των Εντεταλμένων επί των Αιρέσεων Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στη Λαμία


Με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον πλήρη από πιστούς πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Άμπλιανης στην Ιστορική Πόλη της Λαμίας, τιμήθηκε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εορτάστηκε η Ανάμνηση των Εγκαινίων του συγκεκριμένου Ναού και άρχισε στην ουσία η πρώτη  Ημέρα της Ενάρξεως της ΚΣΤ΄ (26ης) Πανορθοδόξου Τριημέρου Συνδιασκέψεως των Εντεταλμένων επί των Αιρέσεων Εκπροσώπων των Πατριαρχείων, Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων.
Με προεξάρχοντα της Θείας Λειτουργίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. κ. Παύλο – ο  οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο επικαιροποιώντας τα διδάγματα από τον βίο και το μαρτύριο του Αγ. Γεωργίου- και συλλειτουργούντες τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου (Εκκλησία της Κρήτης) κ.κ. Δαμασκηνό, Νευροκοπίου (Πατριαρχείο Βουλγαρίας) κ.κ. Σεραφείμ και τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαο, ευλογήθηκε ο πιστός λαός και η πληθύς των νέων που βρισκόταν μέσα στον Ιερό Ναό, αλλά και όλος ο λαός του Θεού, πέραν των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος δια μέσου των ερτζιανών κυμάτων, έστελνε σε όλους τους ορθοδόξους όχι μόνο την Χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αλλά και το μήνυμα της ενότητας των Ορθοδόξων, οι οποίοι ενωμένοι εν Πνεύματι Αγίω, μετέχουν στο Κοινό Άγιο Ποτήριο και “ορθοτομούντες τον λόγον της αληθείας” αντιμετωπίζουν διαχρονικά από κοινού «σύμψυχοι, το έν φρονούντες» (Φιλιπ. β΄2) τη δράση  των αιρέσεων και  την πρόκληση του «ευαγγελίου του όφεως» στην εποχή μας.
Οι ευλαβείς πρεσβύτεροι και διάκονοι, οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως σε δύο χορούς, οι ευσεβείς μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου με τους Καθηγητές τους, οι προσεκτικοί ιερόπαιδες που βοηθούσαν στο Ιερό βήμα, ενδεδυμένοι τις στολές τους, οι επαγρυπνούντες Επίτροποι και ο μεταρσιωμένος και ευλογημένος λαός του Θεού, μαζί με τον Δήμαρχο της Πόλεως και την υπάρχουσα Στρατιωτική Ηγεσία, αποτέλεσαν ένα συντονισμένο και αγιασμένο σύνολο, του οποίου η παρουσία και συμμετοχή έδωσαν τα καλύτερα αισθήματα και βιώματα στις ψυχές όλων, οι οποίοι στο τέλος εκφράζονταν με τα ωραιότερα λόγια και τις θερμότερες ευχαριστίες, ιδιαίτερα προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος, για τη σχετική πρωτοβουλία Του και δόξαζαν τον Θεό, που έδωσε τέτοιες και τόσες ευλογίες στο λαό Του, τώρα στο ξεκίνημα του χειμώνα, μάλιστα δε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που περνά η Πατρίδα μας.
Το όλο γεγονός μαζί με το κατάλληλο κήρυγμα του Μητροπολίτη Γλυφάδας για τον Άγιο Γεώργιο και τα αρμόζοντα στο τέλος λόγια του οικείου Ποιμενάρχου κ.κ. Νικολάου, για το ύψος της ημέρας και τους υψηλούς προσκεκλημένους, έδωσαν σε όλους τη βεβαιότητα και την αγιότητα της αληθείας, ότι η Ορθόδοξη κατά Ανατολάς  Εκκλησία του Χριστού είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, που έχει το πλήρωμα της Αληθείας και της Χάριτος, που αγιάζει και φωτίζει τους βαπτισμένους πιστούς και ανεβάζει φυλές ολόκληρες στον Ουρανό.
Στο τέλος ο Προϊστάμενος του Ναού π. Νικόλαος Κατσαρέλης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, πρόσφεραν στους Μητροπολίτες αναμνηστικά δώρα, σε  κληρικούς και επισήμους το καθιερωμένο κέρασμα και ευλογίες στον λαό του Θεού. Όλοι αναχώρησαν με γεμάτη την καρδιά τους από τη θεία χάρη και την ευλογία του Αγ. Γεωργίου. Το μεσημέρι οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγάθωνος, όπου έγιναν δεκτοί με αγάπη και εγκαρδιότητα από τον Καθηγούμενο π. Δαμασκηνό και τους Πατέρες και προσκύνησαν την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας και το Ιερό Σκήνωμα του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος.
Το απόγευμα στις 5 έγινε η έναρξη της ΚΣΤ΄ Πανορθοδόξου Τριημέρου Αντιαιρετικής Συνδιασκέψεως με Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαος,  με την επί πλέον παρουσία, εκτός των προαναφερθέντων Επισκόπων, και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Λύδδης (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) κ.κ Δημητρίου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης κ.κ. Ιγνατίου, Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου, και του Θεοφιλεστάτου Χωρεπισκόπου Καρπασίας (της Εκκλησίας της Κύπρου) κ.κ. Χριστοφόρου, οι οποίοι ήλθαν στη Συνδιάσκεψη το απόγευμα. Παρόντες επίσης ήταν και οι βουλευτές του Νομού μας, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος με τους Περιφερειακούς Διοικητές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, την Στρατιωτική Ηγεσία της Φθιώτιδος, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας και άλλων φορέων της Φθιώτιδος.
 Μετά από μικρή παρέμβαση του Γραμματέως της Συνοδικής επί των Αιρέσεων Επιτροπής Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κυριακού Τσουρού, ομίλησε και καλωσόρισε τους  Συνέδρους ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο που αποδέχθηκαν την πρότασή του να διεξαχθεί η Συνδιάσκεψη στη Λαμία.
 Αμέσως μετά ο Σεβ/τος Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός ανέγνωσε ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το Μήνυμά του. Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν και τα μηνύματα των άλλων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών από τους παρισταμένους Εκπροσώπους τους, ενώ ο π. Κυριακός ανέγνωσε το Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄. Ωραιότατο και μέσα στο πνεύμα του Συνεδρίου μήνυμα απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης.
Όλοι οι ομιλητές – εκπρόσωποι των Εκκλησιών – εξαιρέτως και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας - επέμειναν στην ακλόνητη πίστη και θερμή αγάπη που πρέπει να δείχνει κάθε ποιμένας και κάθε πιστός της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Πανυπερτέλειο Πρόσωπο του Γλυκυτάτου Ιησού Χριστού, του Αρχηγού της Πίστεώς μας, το Οποίο δυστυχώς όπως παλαιά, έτσι  και σήμερα, παραμορφώνεται και παραποιείται, με αποτέλεσμα τη φθορά της πίστεως και την βλάβη των αστηρίκτων.
Την έναρξη της  ΚΣΤ΄ Πανορθοδόξου Τριημέρου Αντιαιρετικής Συνδιασκέψεως κήρυξε εκ μέρους της Συνοδικής Επιτροπής ο  Σεβ/τος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.κ. Παύλος.
Πρώτος Εισηγητής ήταν ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Καρπασίας της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Χριστοφόρος με θέμα: “Ο Χριστός και ο σύγχρονος θρησκευτικός συγκρητισμός”. Ο εισηγητής επέμεινε στην ανάγκη ποιμαντικής αντιμετωπίσεως των Αιρέσεων με την προσωπική ευαισθησία όλων των πιστών, αλλά  και τη Συνοδική διαγνώμη, απέναντι στην κακοδοξία. Αυτό είναι μέσα στην πρακτική της Ορθοδόξου Εκκλησίας, διότι η αίρεση δεν σώζει ούτε ολοκληρώνει το ανθρώπινο πρόσωπο καθότι το απομακρύνει από την αλήθεια και τη χάρη του Χριστού. Μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία σώζει και θεώνει τον άνθρωπο δια της Εκκλησίας.
Διεξήχθη συζήτηση και ακολούθησε το δείπνο στην Τραπεζαρία του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο Δείπνο η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως με τη συνοδεία Μουσικών οργάνων τραγούδησε παραδοσιακά άσματα προς τέρψη των συνδαιτημόνων.
Ευελπιστούμε ότι οι Εισηγήσεις, οι παρεμβάσεις, η συζήτηση και τα πορίσματα της Συνδιασκέψεως που θα συνεχισθούν την Τρίτη 4/11/14 και την Τετάρτη 5/11/14, θα δώσουν την Ορθόδοξη απάντηση και θα ευφράνουν τους Ορθοδόξους, οι οποίοι θα συνεχίσουν με νέα δύναμη τον υπέρ ευσεβείας και αληθείας αγώνα τους “αφορώντες εις τον της Πίστεως Αρχηγόν και Τελειωτήν Ιησούν Χριστόν” (Εβρ. ιβ΄2)!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου