Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Δεν επιτρέπεται ο γάμος σε ζευγάρι βαπτισμένο από τον ίδιο ανάδοχο.


Παρατήρηση σε ανακοίνωση της Ι.Μ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ
 
http://www.e-kosmidis.gr/files/Products/baptisi.jpg
πηγή εικόνας

Σε πρόσφατο άρθρο της “κατάνυξης” που αποτελεί αναδημοσίευση από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ της 3/8/2012, διαβάζουμε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ΚηφισίαςΑμαρουσίου καιΩρωπού κ. Κυρίλλου διά το πρόσωπον του Αναδόχου εις το Μυστήριον του βαπτίσματος.

Κατόπιν αποριών και παρατηρήσεων αρκετών επισκεπτών της “κατάνυξης”, σας ενημερώνουμε πως η επίμαχη φράση της εγκυκλίου “ΔΕΝ υφίσταται κώλυμα συνάψεως γάμου μεταξύ αναδεκτώνβαπτισμένων από τον ίδιο ανάδοχο”, η οποία προκάλλεσαι τις ενστάσεις σας, όντως δεν συμφωνεί με το Ιερό Πηδάλιο της Εκκλησίας μας και τους Ιερούς Κανόνες.

Στο Ιερό Πηδάλιο διαβάζουμε την εξής ξεκάθαρη και αποκρυσταλλωμένη θέση: “Ανίσως δε δύω παιδία αρσενικόν και θηλυκόν, μη έχοντα συγγένειαν σαρκικήν, βαπτισθούν από ένα ανάδοχον, ταύτα δεν παίρνονται (σημ. ιστ. δεν παντρεύονται), διατί είναι αδελφοί πνευματικοί, κατά τον αγιώτατον Σισίννιον και β΄  βαθμού”. (Ιερόν Πηδάλιον, εκδ. Βασ. Ρηγοπούλου, Κεφ. η΄ Περί της έκ του Αγ. Βαπτίσματος Συγγενείας, σελ. 753).

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η ευλογημένη και πρακτική συνήθεια πολλών Χριστιανών, να γίνεται ανάδοχος κάποιος βαπτίζοντας μόνο αγόρια ή μόνο κορίτσια, αποτελεί ασφαλέστατη οδό δια ναφυλλάξουμε τον Κανόνα αυτό των Αγίων Πατέρων.

katanixis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου