Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Λαμπρά εορτάσθηκε η εύρεση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης στην Ιερά Μονή ΞυνιάδοςΜε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και την παρουσία εκατοντάδων ευλαβών προσκυνητών από την Φθιώτιδα και την Θεσσαλία, εορτάσθηκε την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιουνίου, η εύρεση της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης στην ομώνυμη πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ξυνιάδος.
            Τους φετινούς εορτασμούς ελάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, προηξήρχε και τις δύο ημέρες στις πανηγυρικές ακολουθίες, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως  Καρπενησίου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιλαρίωνα Λιάσκο.
            Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου να προσκυνήσουν ευλαβικά την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας, ο οποία ανευρέθη στις 21 Ιουνίου του έτους 1962 από τον νυν Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ.π. Αθανάσιο Σύρο.
            Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπεσνησίου κ. Γεώργιος, πλαισιούμενος από πολλούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας και από άλλες Μητροπόλεις.
            Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου εκ Λαρίσης, κ. Σωκράτη Τσιαδήμου.
            Μετά την ακολουθία της λιτής, τελέσθηκε αρτοκλασία στην φιάλη της Ιεράς Μονής, στο τέλος της οποίας ο Καθηγούμενος π. Αθανάσιος, προσεφώνησε εγκαρδίως τον Άγιο Καρπενησίου και αφού τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, τον προέτρεψε να απευθύνει τον πατρικό του  λόγο.
            Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβαμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκλησή του και τον π. Αθανάσιο για τα καλά του λόγια, απηύθυνε με θεολογική δεινότητα λόγο για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της γλυκιάς Μάνας όλου του κόσμο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην τιμή που προσδίδει η Παναγία προς κάθε άνθρωπο, η οποία  με τις μεσιτείες και ικεσίες της προς τον πανοικτίρμονα Κύριο, ικανοποιεί  όλα τα αιτήματα και τις ανάγκες του λαού.
            Στην συνέχεια εν πομπή,  με την συνοδεία της Δημοτικής φιλαρμονικής της Καρδίτσης, πραγματοποιήθηκε ιερά λιτανείας της Αγίας Εικόνος στους δρόμους του χωριού, κατά την διάρκεια της οποίας τελέσθηκε δέησις υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών και υπέρ ευφορίας των καρπών της γης.
            Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 21 Ιουνίου, τελέσθηκε Πανηγυρική δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξαρχοντος του Αγίου Καρπενησίου, τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και την παρουσία πολλών προσκυνητών.
            Προ της απολύσεως της λαμπρής Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο εκφράζοντας  τις θερμές του ευχαριστίες για την ευλογητή παρουσία του στην Ιερά Μονή και του ευχήθηκε να έχει μακρά και αγλαόκαρπο Αρχιερατεία με την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Έπειτα αναφέρθηκε λεπτομερώς στο γεγονός της ευρέσεως της θαυματουργού εικόνος και  χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Πάντοτε ο Θεός με την πρόνοια του σχεδιάζει πολλά πράγματα για την σωτηρία και ευεργεσία των ανθρώπων. Οι κατά τόπους ανευρέσεις των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας, όπως στην Τήνο και εδώ στην Ξυνιάδα, είναι η παρουσία του Θεού, προκειμένου να ενισχυθεί το φρόνημα και να αγιαστεί ο λαός. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε αδελφοί μου  με την σημερινή απογοητευτική κατάσταση, αλλά να έχουμε πίστη στο σχέδιο του Θεού. Όπως ποτέ δεν μας άφησε, δεν θα μας αφήσει και τώρα. 
 Δοξάζουμε το όνομα της Παναγίας που μας αξίωσε και φέτος να εορτάσουμε την εύρεση της Θαυματουργού  Εικόνος της και  να της  αναθέσουμε την πάσαν  ελπίδα μας. 
 Εύχομαι σε όλους να έχετε ακοίμητες τις πρεσβείες και την ευλογία της Παναγίας μας»
            Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος Καρπενησίου ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας να ‘έχει έτη πολλά, και πάντοτε να συνεχίζει την Αρχιερατεία του με πολλούς  και καλούς καρπούς, όπως το πράττει μέχρι τώρα.
            Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής και αμέσως μετά πλούσια τράπεζα σε όλους τους εορταστάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου