Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο σήμερα το μεσημέρι στο Βατικανό, σε μια ιστορική στιγμή για τις δυο Εκκλησίες. Μάλιστα πρώτα έγινε η κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επικεφαλής των προκαθήμενων των Ανατολικών Εκκλησιών συναντήθηκε και πάλι με τον Πάπα Φραγκίσκο. 

Στην προσφώνησή του προς τον Πάπα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 
«H ενότης των Χριστιανικών Εκκλησιών τυγχάνει το πρώτιστον μέλημα ημών και είναι, ασφαλώς, μια εκ των βασικών προϋποθέσεων δια την ενώπιον των ομμάτων των εγγύς και των μακράν αξιοπιστίαν της χριστιανικής μαρτυρίας μας. Προς επίτευξιν αυτής χρειάζεται να συνεχισθεί ο αρξάμενος Θεολογικός διάλογος, δια να κατανοηθεί από κοινού και να προσεγγισθή η αλήθεια της πίστεως και η εμπειρία των Αγίων και η κοινή, δι' Ανατολήν και Δύσιν, παράδοσις της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας» είπε. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην ανάγκη να οργανωθεί ανθρωπιστική δράση, ώστε «οι έχοντες να προσφέρουν στους μη έχοντες, οικειοθελώς και με ιλαρότητα» και υπογραμμίζει την σημαντική, κύρια αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου, σε ό,τι είναι «ουσιώδες». Εύχεται ακόμα, να υπάρξει στενή συνεργασία «για την διόρθωση των εκκοσμικευμένων τάσεων, ώστε να επανέλθει ο άνθρωπος στο αρχαίο κάλλος της αγάπης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Ποντίφικα —με τον οποίο συμμερίζεται και το έντονο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος— να επισκεφθεί άμεσα το Φανάρι. 
Συζητήθηκαν, επίσης, προτάσεις για συναντήσεις στα Ιεροσόλυμα τον Ιανουάριο του 2014, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μισού αιώνα από την ιστορική συνάντηση των προκατόχων τους, Αθηναγόρα και Παύλου Στ' και επίσης στη Ρώμη το 2015, όπου θα λάβει χώρα μια σημαντική έκθεση για το Άγιον Όρος. 
Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στον θερμό εναγκαλισμό του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο τέλος της χθεσινής «τελετής για την έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου της Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο ποντίφικας. 
Σε ειδικό αφιέρωμά του, το τηλεοπτικό δίκτυο Rai Uno μετέδωσε, πριν λίγο ότι «ο νέος πάπας, με τις πρώτες του κινήσεις, δείχνει να θέλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να έλθει όσο πιο κοντά γίνεται με τους ορθόδοξους, θέτοντας υπό συζήτηση, πιθανότατα, ακόμη και τα ίδια τα κύρια στοιχεία του πρωτείου του». 
Στα «ισχυρά κοινά σημεία» του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη, τονίζεται από την ιταλική τηλεόραση, η στράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος, η απλότητα και η αμεσότητα στην σχέση τους με τους πιστούς και η διάθεση για ειλικρινή διάλογο με τις άλλες θρησκείες.
Π.Α.Α.fanarion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου