Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η Λαμία εόρτασε τον πολιούχο και ελευθερωτή της Ευαγγελιστή Λουκά

Με κάθε λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του αγίου, ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, του πολιούχου και ελευθερωτού της Λαμίας.
Την φετινή εορτή ετίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, οι οποίοι κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου ήρθαν να συνεορτάσουν μαζί μας την μεγάλη διπλή πα­νή­γυ­ρη.
Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου το απόγευμα στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσώνος και Φθιώτιδος, του Ιερού Κλήρου της Λαμίας, των εντιμοτάτων Αρχόντων, των Αξιωματικών του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και του πιστού λαού.



Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Τιμόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, το έργο και τα μηνύματα που εκπέμπει στην εποχή μας ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Την κυριώνυμο ημέρα προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο.


Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και ελάμπρυναν με την παρουσία τους, την τοπική μας πανήγυρη. Τόνισε ιδιαίτερα την ευθύνη που έχουμε να τιμούμε και να μιμούμαστε τη ζωή του Αγίου Λουκά ιδιαίτερα οι Λαμιείς, οι οποίοι με τη μεσιτεία του Α­πο­στόλου εδώ και 70 χρόνια απολαμβάνουν τον αέρα της ελευθερίας. Αυτή η διπλή εορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδος εκφράζει την Ελληνορθόδοξη ζωή. Η πίστη συμβαδίζει με την φιλοπατρία και η εκκλησία είναι συζευγμένη με την πολιτεία. Αναφερθείς στις δηλώσεις τις Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες προέτρεπαν τους ψηφοφόρους τους να μην συμμετάσχουν στον επίσημο εορτασμό στον οποίο περιλαμβάνονται «δοξολογίες και λιτάνευση εικόνων» ο Ποιμενάρχης μας ετόνισε όπως και από την πρώτη στιγμή εδήλωσε στον τοπικό τύπο, πως ήταν μέγα ατόπημα και λάθος και είναι κρίμα εμείς που φωνάζουμε για την ισότητα και θεωρούμεθα αντιρατσιστές να γινόμαστε οι χειρότεροι ρατσιστές μάλιστα στα θέματα της Εκκλησίας και της πίστεως. Τίποτε δεν γίνεται αν δεν επινεύσει ο Θεός, όπως στο Βυζάντιο η Παναγία ήταν προστάτης και υπέρμαχος Στρατηγός, έτσι και για την Λαμία ο Ευαγγελιστής Λουκάς είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν είναι ο προστάτης. Ο Θεός εξετάζει εν τη προνοία Του και καθοδηγεί την ιστορία και τις κοινωνίες.    


Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πό­λεως, κατά την οποία τον πανη­γυ­ρι­κό της ημέρας εξεφώνησε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης.


Ακολούθως, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Λουκά με τη συ­νοδεία του Ιερού Κλή­ρου, της φιλαρμονικής του Δήμου, του Στρατού, των Σχολείων, των ιεροπαίδων, των τοπικών αρχόντων και του εκκλησιάσματος και εναποτέθηκε η Ιερά Ει­κό­να στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και θα παραμείνει για μία εβδομάδα  προς προσκύνηση.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση του λαού, ο οποίος απέδειξε με την παρουσία του και την συμμετοχή του, ότι ευγνωμονεί τον ελευ­θε­ρωτή και πολιούχο της Λαμίας, Απόστολο, Άγιο και Ευαγγελιστή Λουκά.


Στις λατρευτικές εκδηλώσεις έψαλλαν δύο πολυμελείς χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση των κ. Ανδρέου Ιωακείμ και κ. Αναργύρου Βλάχου.  


Παρέστησαν δε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κα. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος και κ. Δημήτριος Μπριάνης, ο Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς, ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης, οι τέως Υπουργοί κα. Μπατζελή και κ. Γιαννόπουλος, ο τ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. Δημητριος Γράψας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Σουγλιέρης, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ντίτσας, ο Διοικητής του Κ.Ε.Υ.Π. Ταξίαρχος Δημήτριος Φακάκης και άλλοι Διοικητές Στρατιωτικών Μονάδων της Φθιώτιδος, και εκπρόσωποι φορέων του Νομού.


Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον τηλεοπτικό σταθμό “Star Κεντρικής Ελλάδος” και μαγνητοσκοπήθηκε από τον τηλεοπτικό Σταθμό «4Ε» .


  







  
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου