Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕΛΕΤΙΟ ΜΕΤΑΞΑΚΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

[ Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου ]

Με αφορμή το συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2014, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα και συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, το Δήμο Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Μελέτιος Μεταξάκης : Πτυχές της ζωής και της δράσης μιας μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητας», θα ήθελα να προσθέσω ένα μικρό σχολιασμό  για τις υπερβολές που  το σημάδεψαν.  

Υπερβολές που το εκκοσμικευμένο φρόνημα υποβάλλει, όσο αφορά την τιμή εκκλησιαστικών ανδρών, για τους οποίους  αγνοούνται οι αναφορές, στις σοβαρές εκπτώσεις τους σε θέματα Ορθοδοξίας.

Χωρίς να θέλω να μειώσω τους εισηγητές του Συνεδρίου, θα πρέπει να παρατηρήσω ότι και μόνη η πληθύς των λογίων που συμμετείχαν στο Συνέδριο, καταδεικνύουν ότι το θεματολόγιο ως επί το πλείστο θα αναμετρούσε το πλήθος των έργων, που ο τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιος Μεταξάκης επετέλεσε.  Ευκόλως μπορεί κάποιος να παραθέσει την πληθύν των έργων του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιου Μεταξάκη,  φτάνει απλά να καταφύγει στις βιβλιοθήκες και το μόνο που απομένει είναι η  συρραφή -  συγγραφή της εισηγήσεως του. 

Είναι πολύ εύκολο να επιλέγει κανείς να ομιλεί για τέτοιους Εκκλησιαστικούς άνδρες, προσμετρώντας, την πληθύν των έργων που έχουν επιτελέσει.  Πολύ εύκολα επιστρατεύει  τις επιστημονικές και άλλες γνώσεις του και καταφεύγει πρωτίστως στη συρραφή και ακολούθως στη συγγραφή της εισήγησης σου.  Το δύσκολο αλλά και επαινετό είναι να αναφερθεί σε αυτό που κατ’ εξοχή χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο της Εκκλησίας, δηλαδή στην αγιότητα του.  Εις τους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας και δη σε έναν Οικουμενικό Πατριάρχη, το πρώτιστο είναι αν Ορθοδόξως και Πατροπαροδότως έχει πολιτευτεί.

Το πρώτιστον του Εκκλησιαστικού ανδρός καταδεικνύεται στη Λειτουργική αναφορά «τον ορθοτομούντα το λόγον της σης αληθείας».  Ουδεμία αναφορά στο αν ορθοδόξως και πατροπαραδότως πολιτεύτηκε ο μ. Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιος Μεταξάκης,  με συνεπακόλουθες ιστορικές μαρτυρίες. 

Το δύσκολο λοιπόν είναι να αρθρώσει κανείς λόγο αλήθειας.  Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι ούτε και σ’ αυτό θα αντιμετωπίσει δυσκολία, καθότι είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψει κάποιος τις εκπτώσεις στα θέματα Ορθοδοξίας από τον εν λόγω Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιο Μεταξάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου