Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

38ο Ιερατικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

  
Το 38ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Αεράκη και θέμα: «Ψευδάδελφοι και Ψευδαπόστολοι».

Του Συνεδρίου προηγήθηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Άμπλιανης Λαμίας. Τη Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Πρωτοπρ. π. Παναγιώτης Σερέτης με τον Διάκονο π. Αμβρόσιο Αναστασίου και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος και διηύθυνε το σύνολο των Ιερέων που έψαλλαν όλοι μαζί τους ύμνους της Προηγιασμένης.   

Μετά την διανομή του αντιδώρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου προσέφερε σε όλους πρωινό, το οποίο ετοίμασαν οι κυρίες της ενορίας, μετά το οποίο οι Ιερείς κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο και στις 10.30 άρχισε το Συνέδριο με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο και σύντομη προσφώνηση.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το π. Δανιήλ στους συνέδρους – Ιερείς τονίσας ότι πρόκειται για ένα φλογερό, γνήσιο, κατηρτισμένο κληρικό, ο οποίος όπου ευρεθεί δίδει την μαρτυρία της πίστεως. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στα δεκάδες συγγράμματα του π. Δανιήλ που αναφέρονται στην ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και ότι με επιτυχία θίγει επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους πιστούς.   


Στη συνέχεια ο π. Δανιήλ με γλαφυρότητα, σαφήνεια και πολλά παραδείγματα ανέπτυξε το θέμα του «Ψευδάδελφοι και ψευδαπόστολοι». Ξεκινώντας με τον λόγο του Κυρίου «Προσέχετε από των ψευδοπροφητών, οίτινες έρχονται προς υμάς εν ενδύμασι προβάτων, έσωθεν δε εισί λύκοι άρπαγες» (Ματ. ζ΄15) ανέφερε οκτώ κατηγορίες (Ψευδαπόστολοι, ψευδοδάσκαλοι,  ψευδολόγοι, ψευδόχριστοι, ψευδομάρτυρες, ψευδάδελφοι, ψευδοϊερείς, ψευτοχριστιανοί) και τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνουμε ποιά είναι γνήσια και ποιά νοθευμένη διδασκαλία περί του Ιησού Χριστού.  Καταλήγοντας με την ευχή να καθαρισθεί η καρδιά μας για να έρθει το Πνεύμα το Άγιον, διότι η ψευδαίσθηση ότι τάχα θα σωθούμε μας κλίνει το δρόμο για τη σωτηρία. Ας έρθουμε λοιπόν στο αντίθετο, στη συναίσθηση και η συναίσθηση θα μας φέρει να ακούσουμε αυτό που μας λέει ο Κύριος «ο φαύλα πράσσων μισεί το φως και ουκ έρχεται προς το φως... ο δε ποιών την αλήθειαν έρχεται προς το φως».

Μετά την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήματα ιερέων, απόψεις και θέσεις στα οποία έδιδε τις δέουσες απαντήσεις ο π. Δανιήλ.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος έδωσε κατευθύνσεις διοικητικές και υπέμνησε στους ιερείς να τελούν όλες τις ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να μη δίνουν κανένα πρόσκομμα στην πνευματική ζωή των Χριστιανών.

Πριν την αναχώρηση των ιερέων δόθηκαν έγγραφα διοικητικής φύσεως και ο Σεβασμιώτατος τους ενημέρωσε για εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη στο προσεχές μέλλον.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου