Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Εξελέγη νέος Πάπας Ρώμης με το όνομα Φραγκίσκος Α'

Νέος πάπας εξελέγη πριν από λίγο ο Καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio της Αργεντινής. Το όνομα που επέλεξε είναι Φραγκίσκος Α'.

- Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Παπάς

- Κατάγεται από την Αργεντινή και είναι 76 ετών

- Επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος ο πρώτος

- Πρόκειται για τον πρώτο Ιησουίτη Ποντίφικα στην ιστορία 

- Ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για αυτόν




Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, οι Καρδινάλιοι εξέλεξαν τον Αργεντινό Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο για νέο Πάπα, ύστερα από δυο ημέρες που διήρκησε το Κονκλάβιο.. 


Περίπου στις 21.30 ώρα Ελλάδας, ο Πάπας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στους χιλιάδες πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό: 
“Αδερφοί και αδερφές καλησπέρα. Το καθήκον του κονκλάβιου είναι να εκλέξει τον επίσκοπο της Ρώμης. Φαίνεται ότι οι φίλοι μου οι καρδινάλιοι θα πήγαιναν την εκλογή μέχρι το τέλος του κόσμου. Σας ευχαριστώ που συγκεντρωθήκατε εδώ, και πρώτα από όλα θα ήθελα να κάνουμε μια προσευχή για τον επίσκοπο Βενέδικτο”. 
Αφού είπε μαζί με τους πιστούς το “Πάτερ Ημών” και το “Χαίρε Μαρία”, συνέχισε τον χαιρετισμό του: 
“Αρχίζοντας αυτόν το δρομο ο αρχιεπίσκοπος της Ρώμης πρέπει να ζητήσει την επιείκεια της Εκκλησίας. Εύχομαι ότι αυτός ο δρόμος της Εκκλησίας που σήμερα αρχίζουμε μαζί με τους καρδιναλίους, να είναι ένας δρόμος ευαγγελισμού, ένας δρόμος που θα μεταδώσουμε καλές ειδήσεις χριστιανοσύνης. Θα σας ζητήσω μια χάρη. Πριν σας ευλογήσω εγώ, θα ζητήσω από εσάς να προσευχηθείτε στον Κύριο να με ευλογήσει για να κάνω σωστά τα καθήκοντά μου". 


  

Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Πρόκειται για τον 266ο Πάπα, που αναλαμβάνει μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ', και επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος o Πρώτος.

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 και είναι Ιησουίτης. Οι γονείς του είχαν ιταλική καταγωγή και μετανάστευσαν στην Αργεντινή σε νεαρή ηλικία, όπου παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Ο Μπεργκόλιο σπούδασε Χημικός Τεχνικός, όμως μετά το πτυχίο αφιερώθηκε πλήρως στην μεγάλη του αγάπη: την θρησκεία. Δίδαξε παρόλα αυτά Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Αιρες το 1992 και αρχιεπίσκοπο το 1997.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα του, ενώ κάλεσε τους Αργεντίνους να μην «συνηθίσουν στην φτώχεια» και να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, επιβεβαίωσε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο, ο νέος ποντίφικας, Φραγκίσκος, του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί σύντομα.

Παράλληλα, έφτασε στον πάπα Φραγκίσκο το μήνυμα συγχαρητηρίων της κυβέρνησης της χώρας του. Σύμφωνα, όμως, με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «πρόκειται για ένα τυπικό, σύντομο μήνυμα», διότι ο νέος πάπας και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, δεν διατηρούν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις. Κάτι που οφείλεται, όπως αναφέρει η Rai, και στο ότι ο μέχρι πριν λίγες ώρες αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στους γάμους των ομοφυλόφιλων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας του, με πρωτοβουλία της Κίρσνερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη απόψε το νέο πάπα Φραγκίσκο τον Α, και του ευχήθηκε η θητεία του στο αξίωμά του Ποντίφικα να είναι "μακρά και ευλογημένη", ώστε να μπορέσει να "υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

"Πιστεύουμε ότι η Αγιότης σας θα συνεχίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα το έργο του προκατόχου σας, φέρνοντας κοντά τους λαούς και τις θρησκείες του κόσμου", αναφέρουν στην ανακοινωσή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

1 σχόλιο:

  1. Ο Φραγκίσκος ο πρώτος έγινε ο πρώτος Πάπας από τον... Νέο Κόσμο, ο πρώτος που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα των Καθολικών και κατάγεται από την αμερικανική Ήπειρο.

    Σε νεαρή ηλικία, ο νέος Πάπας προσβλήθηκε από σοβαρής μορφής πνευμονία και αυτό του κόστισε ένα κομμάτι από τον πνεύμονά του! Στα 21 του χρόνια, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο υπέστη την αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού του πνεύμονα.

    Φαίνεται πως η ιεραρχία δεν ήταν από την αρχή της ζωής του σε σχέδια του νεαρού Μάριο. Παλιά ήταν αρραβωνιασμένος, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος. Και το «ξέθαψε» η ιστοσελίδα του ομίλου Mediaset, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε συνέντευξή του παλιότερα λοιπόν, ο νέος Πάπας είχε αποκαλύψει ότι «πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του».

    Σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε δουλέψει... σεκουριτάς για να τα βγάλει πέρα, γράφει η Corriere della Sera.

    Ο νέος Πάπας είναι ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία.

    Τάσσεται επίσης κατά των αμβλώσεων, ενώ δεν έχει διστάσει να πάει κόντρα στο ρεύμα και να βγάλει στη σέντρα συναδέλφους του ιερείς, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στο διαζύγιο και τις ανύπαντρες μητέρες. Πριν από έξι μήνες επιτέθηκε σε ιερείς που αρνούνται να βαφτίσουν παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου.

    Προστάτης των φτωχών, έχει δείξει μεγάλη συμπόνια για τους ασθενείς με AIDS. Λέγεται πως κάποτε, κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο για ασθενείς με AIDS, είχε φιλήσει και πλύνει τα πόδια 12 ασθενών...

    Όλοι μιλούν για έναν ταπεινό άνθρωπο. Έναν αρχιεπίσκοπο που διάλεξε να μη μείνει στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο αλλά σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υποστεί τα χημικά και τα δακρυγόνα κατά τα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου