Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Φίλης ο εικονομάχος

[ Του Λάμπρου Καλαρρύτη ]
Η επίθεση που εξαπέλυσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο υποδοχής του σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και για την απόφαση να μεταφερθεί για προσκύνηση από τους καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται στον Άγιο Σάββα και δεν μπορούν να μετακινηθούν, δεν αποτελεί έκπληξη.
Είναι αναμενόμενο, ορισμένοι από τους σκληρούς φορείς μιας ιδεολογίας που αρνείται την ύπαρξη του Θεού, τη θρησκεία όπως και την έννοια του έθνους, να μάχονται τις θρησκευτικές και εθνικές παραδόσεις της χώρας τους. Αυτό έκαναν πάντα. Η διαφορά είναι ότι τώρα που βρέθηκαν στην κυβέρνηση, ελέω Μνημονίου, εκδηλώνουν τον ολοκληρωτικό πυρήνα της σκέψης τους προσπαθώντας να επιβάλουν την άποψή τους σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Σε ότι αφορά τις ειρωνικές αναφορές σε «κόκκαλα», «πτώματα» κλπ, πέραν του ότι δείχνουν πως είναι βαθιά αμόρφωτοι και αθεολόγητοι σχετικά με τη χριστιανική πίστη, επιβεβαιώνουν και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ορθόδοξη πλειοψηφία της χώρας (και σε όποια πλειοψηφία δεν ασπάζεται τις δικές τους απόψεις) .
Αν είχε υπάρξει κάποια αρνητική αναφορά για μουσουλμάνους μετανάστες, κάποιοι θα ζητούσαν την επιβολή της Σαρία στο βλάσφημο, ενώ την διάταξη για το τζαμί αν μπορούσαν θα την έφερναν στη Βουλή με τιμές αρχηγού κράτους. Οι παράνομοι (και μη) μουσουλμάνοι της Ελλάδας - μια θρησκεία πρότυπο... ανεκτικότητας και σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης - δικαιούνται να έχουν τζαμί στην Αθήνα, αλλά οι Έλληνες δεν έχουν δικαίωμα να αποδίδουν τιμές στο Άγιο Φως και την Αγία Βαρβάρα (χίλια χρόνια μετά τη δωρεά του σκηνώματος από τον Βασίλειο Β’ στους Βενετούς). Ούτε οι ανήμποροι να μετακινηθούν καρκινοπαθείς του Αγίου Σάββα έχουν δικαίωμα να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα της Αγίας. Δεν έχουν δικαίωμα στην ελπίδα της χριστιανικής πίστης τους διότι… κλονίζεται η σχέση τους με την ιατρική επιστήμη. Ούτως απεφάνθη ο Μέγας Αριστεροεξεταστής Νίκος Φίλης
Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι αν - ο μοι γένοιτο- ο Φίλης ήταν στη θέση ενός ασθενούς στον Άγιο Σάββα και επιθυμούσε να προσκυνήσει την Αγία Βαρβάρα αλλά δεν μπορούσε να μετακινηθεί, το τελευταίο που θα ήθελε να ακούσει είναι ότι κάποιος πολιτικός, που δεν έχει σχέση με τη θρησκεία, έχει αντίθετη άποψη διότι θεωρεί ότι δεν κάνει καλό στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και διαταράσσει την… πίστη των νοσηλευόμενων στην επιστήμη.
Ο οποίος κ. Φίλης αιτιολόγησε μάλιστα την άποψή του λέγοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φαίνεται ως συνέχεια του παλαιού", της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, επειδή ο Φίλης δεν θέλει να φαίνεται συνέχεια του παλαιού θα πρέπει οι ´Ελληνες να αλλάξουν τις θρησκευτικές και τις άλλες παραδόσεις τους. Βέβαια θα πρέπει να πει κάποιος στον Φίλη ότι οι επιθέσεις κατά της χριστιανικής θρησκείας δεν είναι "νέο". Τον έχουν προλάβει άλλοι. Από το Διοκλητιανό και τον Δέκιο, μέχρι τους Οθωμανούς και τους ομοϊδεάτες του μπολσεβίκους της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Είναι και ελαφρά ανιστόρητος. Μετά τους ρωμαϊκούς διωγμούς αναδύθηκε η βυζαντινή αυτοκρατορία, μετά την τουρκο-ισλαμική κατοχή γεννήθηκαν η νέα Ελλάδα και τα ορθόδοξα κράτη των Βαλκανίων, μετά τον κόκκινο φασισμό η Ορθοδοξία ανέκαμψε ισχυρή και επίσημη στη Ρωσία από την οποία ουδέποτε βέβαια εκριζώθηκε παρά τις προσπάθειες των ιδεολογικών προγόνων σημερινών ενοχλημένων.
Τα αναφέρουμε αυτά για να κάνουμε μια καθ´ υπερβολήν και με διάθεση χιούμορ παραπομπή, καθώς, προφανώς δεν συγκρίνεται ο Φίλης με τον Δέκιο, τον Σελίμ Ά ή τον Στάλιν, όσο και αν ο τελευταίος αποτελεί ίνδαλμα πολλών συντρόφων του. Το "δεινόν προς κέντρα λακτίζειν", όμως, που άκουσε ο Παύλος όταν ήταν διώκτης παραμένει διαχρονικό και διδακτικό, τουλάχιστον για όσους δεν έχουν απολέσει παντελώς τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται έστω και με χρονοκαθυστέρηση. Είναι σκληρό να κλωτσάς τη μύτη της λόγχης, αλλά πολλοί δεν βλέπουν τη λόγχη και απλά κλωτσούν, επιδιδόμενοι σε αφ’ υψηλού εξυπνάδες νομίζοντας ότι κατέχουν την αλήθεια. Η πιθανότητα να κατέχουν την αλήθεια εκείνοι τους οποίους ειρωνεύονται και να είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν σιωπηρά με οίκτο τους είρωνες, δεν περνά από το μυαλό τους.
Η ειρωνεία του Φίλη - "δύο αρχηγούς κρατών έχει υποδεχθεί η κυβέρνηση, το Άγιο Φως και την Αγία Βαρβάρα" –δείχνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η ειρωνεία αυτή δείχνει αλαζονεία. Την αλαζονεία της άγνοιας. Μόνο βαθιά άγνοια εξηγεί τόση αλαζονεία. Όποιος έχει έστω και ελαφρά αμφιβολία, έστω και αμυδρή υποψία ότι μπορεί να μην τα ξέρει όλα, είναι πιο προσεκτικός.
Εν πάση περιπτώσει, ο Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέλθουν από την πολιτική σκηνή και από τον απατεώνα και μάταιο τούτο κόσμο, αλλά η χριστιανική πίστη θα παραμείνει. Μάλλον μέχρι συντέλειας και πάντως περισσότερο από τους σημερινούς επίδοξους πολεμίους της. Όπως είπε και ο Χριστός στον Πέτρο "επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την εκκλησία και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής". Πόσο μάλλον ο Φίλης.


1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Φίλης έχει δικαίωμα να πιστεύει σε ότι θέλει ή να μη πιστεύει σε ότι δεν θέλει. Αυτό είναι βασική αρχή του θρησκευτικού δικαιώματος κάθε ανθρώπου. Κανένας άνθρωπος όμως, και κανένας Φίλης, δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει ή να κατακρίνει τα θρησκευτικά πιστεύω ουδενός ή να παρεμβαίνει για διαφόρους λόγους στην σε λατρευτική ή λειτουργική τάξη θρησκευτικής ομάδας πολιτών στην οποία δεν ανήκει. Δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει αφού δεν ανήκει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου