Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η εξαπάτηση του ελληνικού δημοσίου στις Μονές του Αγίου Όρους

Απόφαση της κυβέρνησης, για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ,(Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), εκτάσεων 730.000 στρεμμάτων των Αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, οι οποίες δόθηκαν από παραχωρητήρια μονών του Αγίου Όρους. 
Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω εκτάσεις  παραχωρηθηκαν στο ελληνικό δημόσιο  για να δοθούν στη συνέχεια στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας με την υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να δίνει το ανάλογο ενοίκιο της αντικειμενικής αξίας  στις Μονές του Αγίου Ορους (μετοχιακά μισθώματα).
Δυστυχώς η ελληνική  πολιτεία από το 1980 και μετά μετέτρεψε αυτή την υποχρέωση της ενοικιάσεως σε ετήσια επιχορήγηση κατά παράβαση των εκκλησιαστικών κανόνων και των νόμων του Οθωμανικού δικαίου οι οποίοι προέβλεπαν ''τα μοναστηριακά κτήματα είναι αναπαλλοτρίωτα Θείου δικαίου''.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες οι Μονές του Αγίου Όρους που  έδωσαν 1.200.000 στρέμματα στο ελληνικό δημόσιο να έχουν χάσει τις περιουσίες τους χωρίς όμως το ελληνικό δημόσιο να κρατήσει την υπόσχεση, όπως προέβλεπαν οι ομολογίες, της ενοικιάσεως με βάση τη σημερινή αντικειμενική αξία .
Πρόκειται για μία μορφή  διαχρονικής εξαπάτησης των Ιερών Μονών από την ελληνική πολιτεία.
Εξάλλου,σύμφωνα με πληροφορίες του ''Αγιορείτικου Βήματος'' τα έσοδα των Ιερών Μονών από την παραπάνω επιχορήγηση δεν  επαρκούν όχι μόνο για τις λειτουργικές δαπάνες τους αλλά ούτε για την δωρεάν φιλοξενία των 500.000 ετήσιων διανυκτερεύσεων των προσκυνητών του Αγίου Ορους.


Του Γιώργου Θεοχάρη
Από το Agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου