Την άρνησή της στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στα ενοριακά κοιμητήρια διατύπωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, θέση για την οποία προτίθεται να ενημερώσει την Πολιτεία με σχετική επιστολή.
Ταυτόχρονα η Δ.Ι.Σ να ζητήσει συμβουλή από την Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας καθώς και να απευθυνθεί στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικά με το θέμα.
Αναλυτικά:
Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
Εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κλοπής Ιερών Κειμηλίων από Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές, αποφασίσθηκε η φωτογράφηση και καταλογογράφηση αυτών από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις με την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού.
Για την εργασία αυτή αποφασίσθηκε να ζητηθεί από την Πολιτεία η ένταξη του προγράμματος αυτού σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών, όπως αυτό αναφέρεται στα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας − Αττικής και άλλες διατάξεις», αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο στην Κυβέρνηση, στο οποίο θα επισημαίνεται ότι στα Ενοριακά Κοιμητήρια δεν δέχεται να υπάρχει αποτεφρωτήριο και ότι την απόφαση για την καύση ή την ταφή του σώματος, πρέπει να την λαμβάνει ο εκλιπών, ων εν ζωή, και όχι οι συγγενείς του.
Επί του θέματος αυτού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει από την Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας, να διερευνήσει κατά πόσο ο Νόμος 3852/2010 «Περί του Προγράμματος Καλλικράτης» θίγει το καθεστώς των Ενοριακών Κοιμητηρίων.
Επίσης αποφάσισε να απευθύνει ερώτημα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, περί του ποίες είναι οι κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών και αν η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας.
Εξ αφορμής σχετικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, με την οποία γίνεται αναφορά στους αυξημένους αριθμούς Χριστιανών μεταναστών από τις Χώρες της Μέσης Ανατολής, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τα τραγικά φαινόμενα, τα οποία δια των Μ.Μ.Ε. γίνονται γνωστά στον σύγχρονο κόσμο.
Μετά από διεξοδική συζήτηση σχετικά με τους εκτεταμένους βίαιους διωγμούς και τις απάνθρωπες αγριότητες που υφίστανται οι Χριστιανοί αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και τις καταστροφές και βεβηλώσεις των ιστορικών ιερών σεβασμάτων και ναών σε περιοχές οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απηύθυνε, για μία ακόμη φορά, έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην τάχιστη παύση της αιματοχυσίας στη Συρία και τους υπολοίπους χώρους της ιστορικής παρουσίας των Χριστιανών.
Όπως είχε τονισθεί στο σχετικό Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της 26ης Αυγούστου 2014, «σε όλους μας αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Στους δυνατούς του κόσμου οι οποίοι επέτρεψαν να ανάψει η φωτιά και ανέχονται να μαίνεται ακόμη. Στους ηγέτες που εκφράζουν τη συμπάθειά τους και τη θλίψη τους, χωρίς όμως να έχουν συμβάλει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα προς εκτόνωση της κατάστασης. Στους ποιμένες, ανεξαρτήτως θρησκείας, που δεν αφύπνισαν νωρίτερα τους πιστούς και δεν εξήγησαν ότι η πίστη είναι μέσο αγάπης για τον αδελφό μας και όχι όπλο που στρέφεται εναντίον του. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανυπέρβλητη και χρέος μας είναι να την προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Μην αφήνετε τη βία και την οσμή του θανάτου να ποτίσει κάθε γωνιά του πλανήτη».
Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου