Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΕΠΙΤΙΜΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ

[ του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου ]
 
(Απάντηση στο συρφετό των υποτιμητικών σχολίων, αποτελεί το Εκκλησιολογικό φρόνημα των δύο Αγίων ανδρών)

Βίντεο το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο (9 Φεβρουαρίου 2012 - uploaded by Anazitiseis) και τιτλοφορείται «Το επιτίμιο του π. Πορφυρίου προς τον π. Παΐσιο» και αφορά τη συνομιλία του κ. Κλείτου Ιωαννίδη με τον Μητροπολίτη Μόρφου, αναφέρεται στο επιτίμιο του Αγίου Πορφυρίου στον Γέροντα  Παΐσιο.  Το επιτίμιο αυτό αναφέρεται στο γεγονός της αναφοράς του Παϊσίου, στα εθνικά και εσχατολογικά θέματα.  Όσον αφορά τα εθνικά θέματα η υπόδειξη του Αγίου Πορφυρίου ήταν «αυτά είναι έγνοια των πολιτικών και στρατιωτικών και όχι των μοναχών, ούτε των Αρχιερέων καν».   Η δημοσιότητα που δόθηκε στο βίντεο αυτό και οι απαράδεκτοι σχολιασμοί που ακολούθησαν, σαφώς προσβάλλουν τον σπουδαίο Γέροντα Παΐσιο.

Δεν θεωρώ ότι ο εν λόγω Επίσκοπος, απολύτως συμφωνεί με την υπόδειξη του Αγίου Πορφυρίου, «αυτά είναι έγνοια των πολιτικών και στρατιωτικών και όχι των μοναχών, ούτε των Αρχιερέων καν». Μία και μόνη συνέντευξη του εν λόγω Επισκόπου να διαβάσει κανείς, στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως  Μόρφου, σχετική με το εθνικό θέμα, θα αντιληφθεί την αλήθεια του προβληματισμού αυτού. «Ουδέ επ’ελάχιστον» εφαρμόζεται το «ούτε των Αρχιερέων καν».

Κάποιοι  την απαντητική αυτή  αναφορά του Μητροπολίτη Μόρφου, λανθασμένα την εξέλαβαν ως συμμαρτυρούσα στις δικές τους στρεβλές απόψεις για το εθνικό θέμα της Κύπρου, με προεξάρχουσα την παρελθοντική εμμονή τους, στο καταστροφικό για την πνευματική πρωτίστως πορεία των Ορθοδόξων της Κύπρου, Σχεδίου Ανάν.  Γι αυτούς που εμπαθώς και λανθασμένα, εξέλαβαν την άποψη του Επισκόπου, ως σύμφωνη με τις πολιτικές εμμονές τους, θα καλέσουμε απλά το πρόβλημα της Κύπρου ως εθνικό πόνο, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση.

Στο συγκεκριμένο βίντεο επίσης αναφέρεται ο Επίσκοπος, σε ένα συγχωριανό του, που μίλησε προφητικά για την εισβολή.  Υπέδειξε επίσης ο Μητροπολίτης Μόρφου στο συγκεκριμένο βίντεο, να διαβάσουν το βιβλίο του Χατζηφλωρέντζου, ενός σύγχρονου προφήτη, όπως τον χαρακτήρισε, που κοιμήθηκε τελευταίως. Το «προφητεύειν» εις τους λαϊκούς είναι επιτρεπόμενο και εις Μοναχό  με  τόσο ύψος αρετής, όπως ο σπουδαίος Γέροντας  Παΐσιος, μη επιτρεπόμενο; 

Ας ενθυμηθούμε τον Όσιο Σέργιο του Ραντονέζ, τον εμψυχωτή του Ρωσικού έθνους.  Όταν ο Ρωσικός λαός απειλήθηκε από το χαγάνο των Τατάρων Μαμάη, ο Πρίγκηπας Δημήτριος Ιωάννοβιτς, ο οποίος έλαβε την προσωνυμία Ντονσκόυ, για τη μετέπειτα νίκη του, επισκέφθηκε τον Όσιο Σέργιο για να τον συμβουλευτεί.  Ο Όσιος του ανέφερε «Ο Θεός σε σένα αναθέτει να ενδιαφερθείς για το έθνος και να πολεμήσεις εναντίον των αλλοπίστων εχθρών.  Μη διστάσεις να περάσεις τον ποταμό Ντον και να συντρίψεις τους αντιπάλους στην πεδιάδα που απλώνεται εκεί».  Ακολούθως ο Πρίγκηπας λειτουργήθηκε και παρακάθισε στην Τράπεζα της Μονής. Ο Άγιος τον ενίσχυε λέγοντας του «Ο Κύριος θα είναι βοηθός σου.  Δεν έφθασε για σένα ο καιρός ενός ένδοξου θανάτου, για πολλούς όμως ανδρείους συναγωνιστές σου ετοιμάσθηκαν μαρτυρικοί στέφανοι.  Ο εχθρός θα ηττηθεί, θα καταστραφεί τελείως, ενώ εσύ θα γνωρίσεις το έλεος, τη βοήθεια και τη δόξα του Θεού.  Ας έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κύριο και στην Υπεραγία Θεοτόκο.  Προχώρα χωρίς κανένα φόβο.  Με τη θεία ενίσχυση θα νικήσεις τους εχθρούς».  Οι προφητείες του Οσίου επαληθεύτηκαν πλήρως.*

Με το να έχουν αναρτημένο το βίντεο, σε διάφορους διαδικτυακούς ιστότοπους, προσβάλλουν πρωτίστως τον Γέροντα  Παΐσιο, δημιουργούν λανθασμένη και εξωπραγματική εικόνα για τον Άγιο Πορφύριο και τελικώς προσβάλλουν και τον ίδιο τον Ιεράρχη της Εκκλησίας μας, που πιθανόν να έδωσε μια «στιγμιαία» απάντηση.

Την απάντηση πιστεύω τη βρίσκομε στα λόγια του Αγίου Πορφυρίου, όταν αναφερόμενος στα θέματα αυτά (εθνικά και εσχατολογικά θέματα) και σε σχέση με τη διαφωνία του γι’ αυτά με τον Γέροντα  Παΐσιο είπε  «Θα κάνουμε όλοι υπακοή στην Εκκλησία».  Ακριβώς το ίδιο έκανε και ο ταπεινός Γέροντας Παΐσιος «ο άνθρωπος του Θεού» κατά τον Άγιο Πορφύριο, όταν μίλησε για τα εσχατολογικά θέματα, επιλογικά αναφέροντας «Αυτά τα λέω εγώ ο π. Παΐσιος.  Σημασία έχει, τι θα πει η Εκκλησία».  Το εκκλησιολογικό φρόνημα των δύο Αγίων αυτών ανδρών υπέδειξε εν τέλει πιστεύω κατ’ουσία, την άκρα  συμφωνία  των.

Θεωρώ φρόνιμο λοιπόν, να αποσυρθεί το βίντεο που τιτλοφορείται «Το επιτίμιο του π. Πορφυρίου προς τον π. Παΐσιο» και αφορά τη συνομιλία του κ. Κλείτου Ιωαννίδη με τον Μητροπολίτη Μόρφου, από το διαδίκτυο.  Αν δεν εισακουσθεί η παράκλησή μου αυτή, ας ρωτηθεί ο Επίσκοπος και έχω τη βεβαιότητα, ότι με πολλή σοβαρότητα θα αντιμετωπίσει το θέμα τούτο. Ας ζητήσει τουλάχιστο ο αναρτήσας το βίντεο, την ευλογία του Μητροπολίτη, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είμαι βέβαιος ότι δεν θα συνηγορήσει προς τούτο. Ο τρόπος που προβάλλεται και συζητείται το σχετικό βίντεο, προσβάλλει πρωτίστως τον Γέροντα Παΐσιο.

Θα επαναλάβω και πάλι «Το εκκλησιολογικό φρόνημα των δύο Αγίων αυτών ανδρών υπέδειξε εν τέλει πιστεύω κατ’ουσία, την άκρα  συμφωνία  των».


*Το περιστατικό με τον Όσιο Σέργιο του Ραντονέζ, είναι παρμένο από βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Τιμοθέου της Ιεράς Μονής Παρακλήτου, στον Ωρωπό Αττικής «Ο Όσιος Σέργιος του Ραντονέζ».

2 σχόλια:

  1. 1) Ο αγαπητός σεβασμιότατος μητροπολίτης Μόρφου, από που πήρε και βρήκε αυτές τις πληροφορίες γιά αυτό το "επιτίμιο";; Δεν φαίνεται να ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας και τις πληροφορίες μήπως τις πήρε και τις άκουσε από κάποιον με μάλλον ιδιόρρυθμο και λανθασμένο λογισμό;;!

    2) Από όσο ξέρουμε επιτίμιο μπορούν και έχουν το δικαίωμα συγκεκριμένα οι ιερείς και οι ιερομόναχοι να βάλουν ΜΟΝΟ σε πνευματικά τους παιδιά αλλά και σε αυτούς που εξομολογούνται και ανήκουν στην ενορία ή στο μοναστήρι αυτό που είναι ο εκάστοτε υπεύθυνος ιερέας ή ιερομόναχος ! Εφόσον ο γέροντας Παΐσιος τουλάχιστον από όσο ξέρω δεν είχε για εξομολόγο και πνευματικό τον άγιο γέροντα Πορφύριο και ούτε άνηκε καθόλου στην μητρόπολη Αθηνών που ανήκε ο γέροντας Πορφύριος πως θα μπορούσε και με ποιό δικαίωμα (αν όντως, όπως λένε ότι έγινε!) να μπορούσε ο άγιος γέροντας Πορφύριος να βάλει επιτίμιο στον γέροντα Παΐσιο που ανήκε στο Άγιον Όρος, και συγκεκριμένα το κελί του Παναγούδα και ο ίδιος ανήκε στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου;, εφόσον μάλλον γνώριζε ο γέροντας ότι δεν επιτρέπεται με βάση το Εκκλησιαστικό Δίκαιο να γίνει αυτό;;; Γι' αυτό εκφράζω τις αμφιβολίες μου και θα έπρεπε κάποιος να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον μητροπολίτη και να τον ρωτήσει από που έμαθε αυτές τις "πληροφορίες";;

    3) Ο γέροντας Παΐσιος (και εν συσχετισμό με την συνέντευξη που λέει ότι ο γέροντας Ιάκωβος είπε ότι για να προφητεύσει κάποιος πρέπει να του τα αποκαλύψει το Άγιο Πνεύμα.) είχε αποδεδειγμένα το Άγιον Πνεύμα ως θεοφώτιστος και μάλιστα από χιλιάδες μαρτυρίες ανθρώπων που των γνώρισαν προσωπικώς, αλλά και με μεταθάνατον μαρτυρίες ανθρώπων που τον είδαν και μίλησαν μαζί του!. Οπότε ως θεοφώτιστος γέροντας είχε και προορατικές μαρτυρίες για τα μέλλοντα γεγονότα και επίσης είχε ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ! Κανείς δεν μπορεί να το αναιρέσει αυτό !
    Ο άγιος γέροντας Πορφύριος έβλεπε και αυτός ΠΡΟΟΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ αλλά δεν έλεγε σχεδόν τίποτα, γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο γέροντας Πορφύριος ότι "δεν του αρέσει να προφητεύει"! προσέχτε! δεν είπε καθόλου ότι "δεν έχει το δικαίωμα να προφητεύει" ή "δεν μπορεί", ή "δεν πρέπει να προφητεύει", άρα εάν ήθελε μπορούσε να προφητεύσει και ο γέροντας Πορφύριος! Αυτό τα λέει όλα για την στάση του γέροντα Πορφυρίου εις το θέμα αυτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4) Λέει στην συνέντευξη ότι ο γέροντας Πορφύριος είπε ότι δεν πρέπει οι μοναχοί και οι ιερομόναχοι να προφητεύουν και ότι "... εμείς οι ιερείς και οι ιερομόναχοι λειτουργούμε οι μεν ιερομόναχοι υπέρ της σωτηρίας του κόσμου, και οι μοναχοί κλαίνε γιά τις αμαρτίες τους" Εδώ σωστά, όμως όταν ο μοναχός και ο ιερομόναχος είναι αποδεδειγμένα άγιος και πλήρης Πνεύματος Αγίου και έχει προορατικό χάρισμα και φυσικά εφόσον έχει πάρει πρωτίστως και την ευλογία του Θεού να ομιλεί γιά αυτές τις μελλοντικές προφητείες, τότε μπορεί να ομιλεί χωρίς κανένα περιορισμό, εκτός και αν ο περιορισμός τεθεί εκ του Θεού, εκ Πνεύματος Αγίου. Όπως αποδεδειγμένα μίλησαν προφητικά :

    Άγιος ιερομόναχος Κοσμάς ο Αιτωλός,
    Όσιος λαϊκός Ανδρέας δια Χριστόν Σαλός
    Μοναχός Γεννάδιος
    Όσιος ασκητής Νείλος ο Μυροβλύτης
    Άγιος Ιερομόναχος Σεραφείμ του Σάρωφ
    Αγία (λαϊκή) Ματρώνα της μόσχας
    Άγιος ιερέας Ιωάννης της Κροστάνδης
    Γέροντας Ιερομόναχος Εφραίμ της Αμερικής
    Γέροντας Ιερομόναχος Αμβρόσιος Λάζαρης (που ήταν και αδερφικοί φίλοι με τον γέροντα π.Πορφύριο και όμως προφήτευε!)
    και πολλοί άλλοι άγιοι


    5) Συγχωρέστε με, αλλά καλά θα μας τρελάνουν; Σε αυτήν την συνέντευξη μπορεί να αρνείται τις προφητείες του γέροντα Παϊσίου, όμως σε άλλη συνέντευξη παρακάτω ο ίδιος μητροπολίτης Μόρφου, επικαλείται ο ίδιος τις προφητείες του γέροντα Παϊσίου γιά την Ελλάδα, ότι θα έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα πεινάσει !!!
    Και μόνο αυτή η δήλωση, αναιρεί το περιεχόμενο της ηχογραφημένης συνεντεύξεως και γιά το δήθεν "επιτίμιο" που αναφέρει, με άγνωστη και αμφισβητήσιμη πηγή προέλευσης του !

    Mόρφου: Έφτασε η ώρα που έλεγε ο Γέροντας Παϊσιος για την Ελλάδα
    http://www.pentapostagma.gr/2011/12/m.html#.U-VszX7wyiQ


    Αναλυτικά η εγκύκλιος του μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου αναφέρει:
    "...Έφτασε η εποχή που προφήτευσε ο μακαριστός Γέροντας Παϊσιος «Η Ελλάδα θα πεινάσει και θα πούμε το ψωμί ψωμάκι"...

    Εδώ βλέπουμε ότι είναι τελείως αντίθετο το νόημα αυτής της συνεντεύξεως, αλλά τουλάχιστον αληθινό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου