Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στους αντιπροσώπους των ΜΜΕ για την Τρόικα


Την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, απαντώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ δήλωσε ότι «Αλοίμονο αν δεχθούμε τις θέσεις της Τρόικας. Θα διαλυθούν οι τράπεζες και όταν διαλυθούν δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτό τον τόπο και αυτός ο λαός όντως θα πεινάσει», σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως ο παράγοντας χρόνος είναι μεν σημαντικός, αλλά όχι σημαντικότερος από την ουσία της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την Τρόικα.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυστόστομος είπε πως οι τράπεζες δε θέλουν χρήματα αλλά χρόνο.
Είπε ο Μακαριώτατος πως υπάρχει μια παράδοση στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Δεν εργαζόμαστε όπως εργάζονται στην Ευρώπη. Εμάς είναι πολύ γνωστό ότι όποιος θέλει να κάμει κάποια επένδυση θα βάλει υποθήκη το χωράφι του, η τράπεζα θα τον αντέξει και ένα χρόνο και δυο χρόνια και τρία χρόνια να ισορροπήσει η επένδυση, να είναι εις θέσιν να αποπληρώνει και το κεφάλαιο, τις δόσεις και τους τόκους, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που υφίσταται πολλές δεκαετίες και έτσι είναι συνηθισμένος ο λαός μας».
«Στην Ευρώπη, και στην Αγγλία που γνωρίζω», είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, «εάν σε ένα χρόνο η επένδυση δεν είναι εις θέσιν να αποπληρώσει δόση του κεφαλαίου και τόκους, το ακίνητο πουλιέται. Εάν δεχθούμε κάτι τέτοιο, η περιουσία του κυπριακού λαού θα βρεθεί αντί πινακίου φακής σε πέντε-δέκα πλούσιους».
«Αυτό θέλουμε να επιβάλουμε στην Κύπρο; Αυτή είναι η προσπάθειά μας;» διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως «τουλάχιστον η Εκκλησία είναι αντίθετη και θα πολεμήσει αυτές τις απόψεις».

«Οφείλουμε να εγείρουμε φωνή τώρα. Όχι να γίνει συμφωνία και έπειτα, γιατί δεν έχει καμία σημασία μετά», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.
Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η πολιτική ηγεσία τού ζήτησαν να μεσολαβήσει με τη Ρωσία μέσω του Πατριάρχη είτε αλλιώς, για να διευθετηθεί το θέμα του δανείου από τη Ρωσία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δε νομίζει ότι είναι αρμόδιος για να απευθυνθεί το κράτος σε αυτόν.
«Εχουμε διπλωματικούς εκπροσώπους που μπορούν να κάμουν επίσημα τη δουλειά τους. Εμείς ως λαός οφείλουμε να πάρουμε θέση, γιατί αυτό αφορά όλους. Αν ανατείλουν πιο άσχημες ημέρες από τις σημερινές, ο λαός θα πεινάσει», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
«Δε θα πεινάσουν οι πλούσιοι, και εμείς ως Εκκλησία είπαμε ότι έχουμε ένα στόχο, να μην αφήσουμε κανένα να πεινάσει για αυτό και λέμε ευθαρσώς τις απόψεις μας ή αρέσουν ή δεν αρέσουν. Δεν μας ενδιαφέρει αν δεν αρέσει στην Ευρώπη η στάση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία οφείλει να συμπαρασταθεί σε ένα λαό που περνά άσχημες ημέρες», κατέληξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου