Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Και τρίτος Μητροπολίτης στα «διχτυα» του ΣΔΟΕ


Αλλος ένας μητροπολίτης από το λεκανοπέδιο Αττικής, ο τρίτος κατά σειρά, έπεσε στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. 
Στην αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» την περασμένη εβδομάδα για δύο μητροπολίτες που έχουν... παραφουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, προστίθεται τώρα και ένας τρίτος ιεράρχης, για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες από ιερείς και επιτρόπους των ναών της μητρόπολής του.
Βασίλης Αγγελόπουλος 
religiousnews.gr
Σχετικά με «τα έργα και τις ημέρες» του τρίτου μητροπολίτη, αξιόπιστες πηγές τόνιζαν ότι ο έλεγχος που διεξάγεται αφορά όχι μόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά επεκτείνεται και στη συνολική ακίνητη περιουσία τού συγκεκριμένου ιεράρχη. Οι καταγγελίες που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που εμφανίζει έναν ιερωμένο να είναι ο επικεφαλής ομάδας ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται μόνο με το πώς θα καρπώνονται χρήματα της μητρόπολης και των επιμέρους ιερών μονών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε έργο που γίνεται στους ναούς του χώρου ευθύνης της μητρόπολης δίνεται σε συγκεκριμένους εργολάβους. Είτε πρόκειται για αγιογραφία είτε πρόκειται για βελτίωση του αύλειου χώρου, είναι συγκεκριμένοι εκείνοι που παίρνουν τη δουλειά, με τον κύκλο του μητροπολίτη να καρπώνεται φυσικά τα ανάλογα οφέλη.
Από τους έως τώρα ελέγχους προκύπτουν στοιχεία για υπερτιμολογήσεις έργων αλλά και για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές για όλα τα θεία μυστήρια (βαπτίσεις, μνημόσυνα, κηδείες, γάμοι), που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα κεφάλαια αυτά που θα έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεση της μητρόπολης δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Αντίθετα, έχουν βρεθεί πολυτελείς επαύλεις σε συγγενικά πρόσωπα του μητροπολίτη, αλλά και σημαντική ακίνητη περιουσία του ίδιου τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Γίνεται λόγος για πραγματικό άδειασμα από τα παγκάρια τόσο σε μοναστήρια όσο και σε εξωκλήσια που βρίσκονται στα όρια της μητρόπολης, με τα χρήματα να έχουν κάνει φτερά...
Δεν είναι τυχαίο ότι οι καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ προέρχονται από κατώτερο κλήρο που υπάγεται στον συγκεκριμένο μητροπολίτη. Με το να «καπελώνει» τα κέρδη από όλες τις ενορίες, έχει δημιουργήσει από τη μία τεράστια περιουσία και από την άλλη φανατικούς «εχθρούς». Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν προχωρήσει σε βάθος την έρευνα, η οποία επεκτείνεται και σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, όπου επίσης έχει καταθέσεις ο συγκεκριμένος μητροπολίτης.
  
Στο στόχαστρο οι οίκοι ευγηρίας των άλλων δύο
Νέα στοιχεία έχουν φέρει στην επιφάνεια οι έρευνες του ΣΔΟΕ και για τους δύο μητροπολίτες, για τους οποίους είχε εκτεταμένο ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρμόδια κλιμάκια του Σώματος επικεντρώνουν τις έρευνές τους και σε άλλες δραστηριότητες των μητροπόλεων που ηγούνται οι δύο ιεράρχες. Ειδικότερα, πραγματοποιείται ενδελεχής οικονομικός έλεγχος στους οίκους ευγηρίας που βρίσκονται υπό την εποπτεία των μητροπόλεων αυτών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για φαγοπότι και διασπάθιση μεγάλων ποσών.
Η πληροφορία που έχει το ΣΔΟΕ και την αξιοποιεί ανάλογα είναι ότι οι συγκεκριμένοι οίκοι ευγηρίας αποτελούσαν ένα πολύ βολικό «προπέτασμα καπνού» για να κρύβονται τα ίχνη της μεταφοράς τεράστιων κεφαλαίων σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε μητρόπολη της Θεσσαλίας, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών από το 2005. Ως γνωστόν, η προαναφερόμενη μητρόπολη ελέγχεται για παράνομες δωρεές που γίνονταν με μπλοκ από ενορίες του χώρου ευθύνης της. Εντοπίστηκε απόκλιση στα έσοδα της μητρόπολης που φτάνει το 1.500.000 ευρώ, με τις οικονομικές υπηρεσίες της να μην μπορούν να δικαιολογήσουν το πού πήγαν τα λεφτά.
Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ κάνουν λόγο και για κύκλωμα με ιερείς και λογιστές της περιοχής που έβαλε χέρι στα χρήματα που είχαν εισρεύσει στα ταμεία της μητρόπολης από το 2005 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου