Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ιλίου Αθηναγόρας: "Ο τόπος και η κατοικία μας είναι ο Οίκος του Θεού και η Βασιλεία Του"


Σε κλίμα λαμπρότητος πανηγυρίστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην περιοχή της Νέας Μάκρης.  

Ανήμερα της Εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετροπόλεως Αθηναγόρας, πλαισιωμένος από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας καθώς και της Μητροπόλεως Ιλίου.

Ο Σεβασμιώτατος, κήρυξε και τον θείο λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε ευλαβικά για να προσκυνήσει το λείψανο της Αγίας και να λάβει την θεία χάρη και πνευματική δύναμη. Αναφέρθηκε στον στίχο του Δοξαστικού του Εσπερινού "κατασκηνώσω οὖν εἰς τὰς αἰωνίους σου μονάς, ἔνθα ἐστὶ τῶν εὐφραινομένων ἡ κατοικία."

"Η Αγία Μαρίνα σε όλη της ζωή, έδωσε πολλούς αγώνες για να αναζητήσει την Αλήθεια του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Αυτό ποθούσε και αυτό επεδίωξε ακόμα και με το μαρτύριό Της. Αισθανόταν ότι δεν υπάρχει στη γη χώρος, τόπος ή κατάλυμα για να χωρέσει μαζί με τον Χριστό και τη Βασιλεία Του. Αγωνίζεται και μαρτυρεί για να πάψει να είναι ανέστια, δηλαδή χωρίς σπίτι και κατοικία. Αφήνει τα επίγεια και βρίσκει την Ουράνια Σκηνή του Θεού. Ο άνθρωπος από την Δημιουργία του είναι ανέστιος, χωρίς τόπο και κατοικία. Από τη στιγμή που εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο έπαψε να έχει χώρο συνύπαρξης με το Θεό. Και ο Χριστός ήλθε "καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν" και κατασκήνωσε μαζί μας για να μας δώσει με τη σωματική Του παρουσία, χώρο και σκηνή να βρούμε το σπίτι μας. Η Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού είναι ο τόπος μας και η κατοικία μας. Εδώ μπορούμε να ξαναβρούμε ότι χάσαμε στον Παράδεισο. Εδώ μπορούμε να γευθούμε τι σημαίνει Βασιλεία του Θεού κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Ευχαριστία και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού."

Ο Σεβασμιώτατος Ιλίου πρόσθεσε πως "όταν επιστρέψουμε στο σπίτι μας να σκεφτούμε πως ο χώρος και το σπίτι του καθενός είναι ο Ναός του Θεού, εκεί που κατασκηνώνει το Άγιο Πνεύμα, εκεί που ζουν οι Άγιοι, όπως η Αγία Μαρίνα. Και να γίνουμε συγκοινωνοί των Αγίων. Η Αγία Μαρίνα μας οδηγεί να αντιληφθούμε ότι εδώ στη γη είμαστε χωρίς εστία και κατοικία. Ο τόπος και η κατοικία μας είναι ο Οίκος του Θεού και η Βασιλεία Του. Στην Εκκλησία καλούμαστε να ασκηθούμε και να βρούμε τον προσανατολισμό μας, ώστε με την συνδρομή των Αγίων και την αγάπη του Χριστού, να κερδίσουμε αυτό που κέρδισε η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα." 

Τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε για την παρουσία του στις εόρτιες εκδηλώσεις ο προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμ. π. Μελέτιος Μαραγκός, καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως.

amen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου