Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

H Εκκλησία είναι υποχρεωμένη, εκ της φύσεως της, να συγχωρεί

H Εκκλησία είναι υποχρεωμένη, εκ της φύσεως της, να συγχωρεί, δήλωσε σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β’, απαντώντας σε αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δίδει «συγχωροχάρτια».
Ο Μακαριώτατος προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά από τρισάγιο που τελέστηκε σήμερα το πρωί, 15 Ιουλίου 2014, στους τάφους όσων ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 κατά της Κυβέρνησης Μακαρίου, στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.
Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος, ο Μακαριώτατος είπε ότι «η μέρα αυτή σίγουρα είναι αποφράδα μέρα και ευχόμεθα ποτέ να μην ξανάρθουν τέτοια γεγονότα που δυστυχώς εμοίρασαν την πατρίδα μας και δεν ξέρουμε ο επίλογος ποίος θα είναι. Γι` αυτό χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται ενότητα του λαού, χρειάζονται καθαρές σκέψεις να έχουν οι πάντες  - και πολιτικοί και μη – ούτως ώστε να βγούμε από τα φοβερά αδιέξοδα και τα εθνικά και τα οικονομικά».
«Εμείς», πρόσθεσε, «ως Εκκλησία θα μείνουμε σταθεροί σ` αυτήν την πορεία, μια πορεία δύο χιλιάδων χρόνων που η Εκκλησία ως μητέρα όλων στάθηκε δίπλα στο λαό μας και παρηγορούσε εκάστοτε και παραμυθούσε αυτόν τον λαό και τον στήριζε ούτως ώστε να μείνει εδώ στη γη των πατέρων του».
Όπως είπε, «αυτή είναι η αποστολή της Εκκλησίας και αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε αυστηρά μέχρις ότου ανατείλουν καλύτερες ημέρες, να ελευθερωθεί η πατρίδα μας και πρυτανεύσει η δημοκρατία και η αγάπη σ` αυτόν τον τόπο».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δίδει συγχωροχάρτια», ο Προκαθήμενος δήλωσε ότι «η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη, εκ της φύσεως της, όποιος ζητήσει τη συγνώμη να την προσφέρει αφειδώλευτα».
«Όλοι κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε αμαρτίες. Η Εκκλησία συγχωρεί. Εκείνος που θα ζητήσει μετάνοια, η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να προσφέρει τη μετάνοια και να τον αγκαλιάσει γιατί όλοι είμεθα παιδιά του Θεού. Αυτή είναι η στάση της Εκκλησίας και εμείς ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας δεν μπορούμε να έχουμε άλλη γραμμή. Αυτή είναι η γραμμή της Εκκλησίας», κατέληξε.
Στο τρισάγιο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και κατέθεσαν στεφάνι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος,  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης,  συγγενείς των νεκρών και άλλες οργανώσεις.
Νωρίτερα, προϊσταμένου του  Μακαριωτάτου, τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο των ηρώων που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου